- GİRİŞ
Her alanda rekabetin yaşandığı günümüzde firmalar için uzman kişilerle iş yapmanın önemi giderek artmaktadır. Uzmanlığa verilen önem arttıkça çalışanların da yetkinliklerinin kanıtı olan mesleki yeterlilik belgelerine sahip olmaları önem kazanmıştır. Mesleki yeterlilik belgesine sahip çalışanlar işverenler tarafından daha çok tercih edilebilecekleri gibi kendilerine uluslararası pazarların kapılarını da açabileceklerdir. Bu bakımdan HİZMET-İŞ BELMER Yönetimi, becerilerin istihdamla ilişkisini güçlendirmek adına TS EN ISO 17024:2012 Standartlarına uygun olarak mesleki yeterlilik belgesi vermek maksadıyla kurulmuştur.
Bir meslek alanında alınan yeterlilik sertifikasının güvenilirliği için belgelendirme hizmetini bu konunun önemini kavramış saygın bir kuruluştan almak çok önemlidir. HİZMET-İŞ BELMER, Personel Belgelendirme Sistemini tarafsızlık, gizlilik, sürekli gelişim, etik yaklaşım, müşteri odaklılık ve kalite odaklılık temel ilkeleri üzerine kurmuş ve uygulamaktadır.
HİZMET-İŞ BELMER, faaliyetlerinin tanıtılması, kolayca ulaşılabilir olması ve sağlıklı bilgilendirmelerin doğrudan kurum tarafından yapılarak sürekli güncel tutulması amacıyla https://www.bel-mer.com/ adresinden hizmet vermektedir.
Personel Belgelendirme Kalite El Kitabımız, TS EN ISO 17024:2012 Standardını referans alarak kurulmuş olan HİZMET-İŞ BELMER Personel Belgelendirme Sisteminin işleyişini anlatmakta ve Personel Belgelendirme Sistemimiz içindeki en üst düzey dokümanları belirtmektedir.
“Personel Belgelendirme Kalite El Kitabı”, personel belgelendirme faaliyetlerinde görev alan tüm bölüm ve personel için bağlayıcıdır ve HİZMET-İŞ BELMER’ in sınav ve belgelendirme ile ilgili tüm hizmetlerini kapsar.
Yönetim Kurulu’nun onayı olmadan hiçbir bölümü iptal edilemez, değiştirilemez ve 3. şahıslara verilemez.
- KAPSAM
HİZMET-İŞ BELMER’in amacı, kapsamı içerisinde yer alan meslek alanları dâhilinde çalışan ve/veya çalışmak isteyen bireyleri ulusal yeterlilikler çerçevesinde bağımsız, adil, eşit ve tarafsız bir şekilde, teorik ve performansa dayalı ölçme ve değerlendirme süreçlerinden geçirerek belgelendirmektir.
Kapsamı içerisinde yer alan meslek alanı; 21UY0429-3 Bina Görevlisi Seviye 3’tür. HİZMET-İŞ BELMER belirtilen meslek alanı haricinde, Sektörler Konseyi önerisi ve Yönetim Kurulu kararı ile sektörlerini ve kapsamını genişletme ve daraltma yoluna gidebilir.
HİZMET-İŞ BELMER, TS EN ISO/IEC 17024 standardı ve 15.10.2015 tarih ve 29503 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav, Ölçme, Değerlendirme ve Belgelendirme Yönetmeliği’ne uygun olarak yukarıda belirtilen kapsamda ölçme ve değerlendirme faaliyeti yürütülmektedir.
- KURUM TANITIMI
- HİZMET-İŞ BELMER
İşletmenin adı; Tüm Belediye ve Genel Hizmet İşçileri Sendikası Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi İktisadi İşletmesi olup, kısa adı “HİZMET-İŞ BELMER”dir. İktisadi İşletme, 14/02/2018 tarihinde kurulmuş olup kuruluşu 16/02/2018 tarihli ticaret sicil gazetesinde yayınlanmıştır. HİZMET-İŞ BELMER, Tüm Belediye ve Genel Hizmet İşçileri Sendikası’nın (HİZMET-İŞ) bir iktisadi işletmesidir.
- İLETİŞİM BİLGİLERİ
Adres: Eti Mahallesi Gazi Mustafa KEMAL Bulvarı No:86/B Çankaya / ANKARA
Tel: 0850 259 62 00
Web Adresi: www.bel-mer.com
e-mail: bilgi@bel-mer.com
- VİZYON
Hizmet anlayışını sürekli geliştirerek çalışma hayatının aktörlerinin niteliklerini ölçmek, değerlendirmek ve belgelendirmek suretiyle hem ulusal hem de uluslararası marka değeri inşa etmek.
- MİSYON
Çalışma hayatının en temel aktörü olan çalışanların niteliklerinin MYK mevzuatına, yönetmeliklere, standartlara ve kalite politikalarımıza uygun olarak güvenilir, geçerli adil, tarafsız ve erişilebilir bir biçimde sınav ve belgelendirme süreçlerini en sağlıklı şekilde tamamlamak.
- İLKELERİMİZ
- Belgelendirme süreçlerinde tarafsızlık, objektiflik ve saydamlık,
- Sınav ve Belgelendirme süreçlerinde adayların verilerinin korunmasına ilişkin gizlilik, karar alma ve uygulamalarda şeffaflık ve açıklık,
- Sektörlerde belgeli nitelikli personel sayısının artması bakımından işletmeler ile çalışanlar arasında katılımcılık,
- Nitelikli ve üretkenliği temel alan verimlilik,
- Sınav ve Belgelendirme sürecinin mevzuata, yönetmeliklere ve standartlara uygun olarak daha hızlı ve daha etkin işlemesine yardımcı olacak olan yeni gelişmelere açık olma bakımından yenilikçilik,
- Hizmetlerin temin edilmesi, sunulmasının yerinde olması ve ihtiyaca uygun olması bakımından etkinlik,
- Tüm sürecin mevzuata, yönetmeliklere ve standartlara uygun icra edilmesine bağlı olarak güvenilirlik,
- Karar alma ve uygulama aşamalarında tarafsızlık ve hukuka uygunluk,
- Hizmetlerde kalite ve kişi memnuniyeti,
- Tüm sektörler için sürdürülebilir kalkınma,
- Sunulan hizmetin kalitesini sürekli daha iyiye taşımak için ARGE çalışmalarına öncelik vererek sürekli iyileştirme,
- Diğer kamu ve özel kurum ve kuruluşlar ile koordinasyon.
- KALİTE POLİTİKAMIZ
HİZMET-İŞ BELMER, sınav ve belgelendirme programı, MYK tarafından yayınlanan Meslekî Yeterlilik, Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliği, uluslararası kalite ilkeleri ve standartları, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve HİZMET-İŞ BELMER ilkeleri doğrultusunda işgücünün yetkinliğini ulusal yeterlilikler ekseninde ölçmeyi, değerlendirmeyi ve belgelendirmeyi, bu sayede nitelikli işgücünün niteliklerini ispatlı hale getirmeyi, işgücünün istihdam edilebilirliğini artırmayı ve çalışanların iş ve istihdam güvencelerini artırmayı amaçlar.
- KALİTE TAAHHÜTLERİMİZ
- Alanında yetkin personel ile zamanında, kesintisiz ve eksiksiz hizmet vermek,
- TS EN ISO/IEC 17024 Standardının, MYK mevzuatının ve yönetmeliklerinin gerekliliklerini karşılamak,
- Tüm çalışanlar tarafından kaliteli hizmet biçiminin benimsenmesini ve kaliteli hizmet anlayışının sürekliliğini sağlamak için faaliyetlerde bulunmak,
- Belgelendirme sürecine ilişkin tüm hizmetleri her zaman uygun koşullarda, ulusal mevzuatlardan, Mesleki Standartlardan ve Ulusal yeterliliklerden taviz vermeden gerçekleştirmek,
- Mesleki ve teknik uygulamalar alanında ilkelerimize bağlı olarak alınan aksiyonlar ile artan bir kalitede hizmet vermek,
- Bağımsızlık, tarafsızlık ve gizlilikten ödün vermeden, talepleri zamanında karşılamak.
- ATIF YAPILAN STANDART VE DÖKÜMANLAR
Bu Kalite El Kitabı’nda, tarih belirtilerek veya belirtmeksizin diğer standart ve dokümanlara atıf yapılmaktadır. Bu atıflar metin içerisinde uygun yerlerde belirtilmiş ve aşağıda liste halinde verilmiştir.
Tarih belirtilen atıflarda daha sonra yapılan tadil veya revizyonlar, atıf yapılan bu standarda da tadil veya revizyon yapılması şartı ile uygulanır.
v TSE EN ISO/IEC 17024:2012 Uygunluk Değerlendirmesi Personel Belgelendirmesi Yapan Kuruluşlar İçin Genel Şartlar v 5544 Sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu (Resmi Gazete Tarih-Sayı: 07.10.2006 – 26312) v Mesleki Yeterlilik Kurumu, Sınav, Ölçme, Değerlendirme ve Belgelendirme Yönetmeliği (Resmi Gazete Tarih-Sayı: 15.10.2015 – 29503) v MYK–Belgelendirme Kuruluşları İçin Yetkilendirme Kriterleri ve Uygulama Rehberi v TÜRKAK-R10-14 Uygunluk Değerlendirme Programlarının Değerlendirilmesi v TÜRKAK-R30-01 Personel Belgelendirme Kuruluşları Akreditasyonuna Dair Rehber v TÜRKAK-R30-03 ISO/IEC 17024:2012 Madde 8’in Uygulanması ile ilgili ISO/CASCO Kılavuzu v Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav, Ölçme, Değerlendirme ve Belgelendirme Yönetmeliği v MYK-Teorik ve Performansa Dayalı Sınavlar İçin Kamera Kayıt Rehberi v MYK-Teorik ve Performansa Dayalı Sınavlar İçin Uygulama Rehberi v HİZMET-İŞ BELMER Kuruluş Kayıtları v TÜRKAK – Y10-01 Uygunluk Değerlendirme Kuruluşlarının Akreditasyonu Hakkında Yönetmelik v TÜRKAK – R10-04 Uygunluk Değerlendirme Kuruluşlarının Akreditasyonu Rehberi v Yetki kapsamındaki Ulusal Yeterlilikler v Yetki kapsamındaki Ulusal Meslek Standartları |
- TERİMLER VE TANIMLAR
- Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK)
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), meslek standartlarını temel alarak, teknik ve meslekî alanlarda ulusal yeterliliklerin esaslarını belirlemek; denetim, ölçme ve değerlendirme, belgelendirme ve sertifikalandırmaya ilişkin faaliyetleri yürütmek üzere 21 Eylül 2006 tarihli ve 5544 sayılı Kanun ile kurulmuştur.
Tüm sektörleri yakından ilgilendiren Mesleki Yeterlilikler Sistemi; meslek standartlarının oluşturulduğu, mesleki eğitim programlarının bu standartlara göre hazırlandığı, işgücünün mesleki yeterliliğinin bağımsız kurumlarca yapılan ölçme ve değerlendirmeler sonucunda belgelendirildiği ve bu belgelerin ulusal ve uluslararası düzeyde geçerlilik kazandığı bir yapılandırmadır.
- Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK)
Akredite edilmek üzere başvuruda bulunan; laboratuvar, ürün/hizmet, sistem, personel ve benzeri belgelendirme konularında faaliyet gösteren özel ve/veya kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili standartlara ve kriterlere göre değerlendirmesini yapmak ve bu değerlendirme sonucunda kuruluşun akredite edilip edilmemesine karar vermek, akredite edilen kuruluşları izlemeye almak ve gerektiğinde geçici veya devamlı olarak akreditasyon kararını durdurmak ve bu alanlarda faaliyette bulunacak tüm kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamakla görevli kurumdur.
- Ulusal Meslek Standartları (UMS)
Bir mesleğin başarı ile icra edilebilmesi için Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından kabul edilen gerekli bilgi, beceri, tavır ve tutumların neler olduğunu gösteren asgari normdur.
- Ulusal Yeterlilikler (UY)
Ulusal yeterlilik; yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca yapılan değerlendirmelerle tespit edilen ve MYK tarafından onaylanarak ulusal yeterlilik çerçevesine yerleştirilen, bireyin sahip olması gereken bilgi, beceri ve yetkinliktir.
Ulusal yeterlilikler Mesleki Yeterlilik, Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliğine göre MYK tarafından onaylanarak Ulusal Yeterlilik Çerçevesine (UYÇ) yerleştirilir.
Ulusal yeterlilikler, ulusal meslek standardının bulunduğu alanlarda bir veya birden fazla meslek standardı esas alınarak oluşturulur. Ulusal meslek standardının bulunmadığı alanlarda uluslararası meslek standartları içeriğinde tanımlanan uygulama yönteminde herhangi bir değişiklik yapılmadan esas alınır.
- Başvuru Sahibi
HİZMET-İŞ BELMER kapsamındaki mesleklerde belge almak için FRM-009 Aday Başvuru Formu’nu dolduran ve ekleriyle değerlendirilmek üzere HİZMET-İŞ BELMER’e gönderen gerçek ve tüzel kişilerdir.
- Aday
FRM-009 Aday Başvuru Formu ve ekleri HİZMET-İŞ BELMER tarafından uygun bulunan ve sınava alınmak üzere başvurusu kabul edilen kişidir.
- Belgelendirme Programı
HİZMET-İŞ BELMER’e mesleki yeterlilik belgesi için başvuracak kurum/kuruluşlara veya adaylara; başvuru şekil ve süreci, sınavın uygulanması ve değerlendirilmesi, sınavda uyulması gereken kuralları, belge onayının verilmesi, belge geçerlilik süresi, belgenin iptali ve sınav ücretleriyle ilgili usul ve esasları gerçekleştirmeyi amaçlayan programdır.
- Sertifika
HİZMET-İŞ BELMER’in TS EN ISO 17024 Standardının gereklilikleri ve ulusal yeterliliklere göre sınavlarda başarılı olan adaylara verilen MYK sertifikasıdır.
- Teorik Sınav
Şartları PRS-009 Belgelendirme Programı Prosedürü’nde belirtilen, ilgili yeterliliklerdeki soru sayılarını ve süresini kapsayan, zorunlu ve seçmeli yeterlilik birimlerindeki başarı ölçütleriyle öğrenme çıktıları arasındaki ilişkiyi ölçen, gözetmen eşliğinde online ve/veya yüz yüze soru kitapçıkları halinde yapılan sınavlardır.
- Uygulamalı Sınav
Şartları PRS-009 Belgelendirme Programı Prosedürü’nde belirtilen, ilgili yeterlilikteki seçmeli birimlerin uygulama ile ölçülen öğrenme çıktılarının değerlendirici ve/veya değerlendiriciler eşliğinde kontrol listeleri ile yapılan sınavlardır.
- Sınav Yapan
Belgelendirme programında mesleki hüküm gerektiren yazılı, sözlü, uygulamalı ve gözleme dayalı metotlardan bir veya birkaçıyla bir adayın yeterliliğinin ölçüldüğü sınavı, yapacak ve notunu belirleyecek yeterliliğe sahip kişidir.
- Sınav Gözetmeni
HİZMET-İŞ BELMER tarafından gerçekleştirilen sınavlarda, sınavları kamera kaydına almak ve sınav düzenini sağlamak üzere görevlendirilen ve değerlendirici ölçütleri aranmayan tam ya da kısmi süreli çalıştırılan kişidir.
- Değerlendirici
Meslek alanlarına ait ilgili Ulusal Yeterlilikte tanımlanmış değerlendirici ölçütlerinde belirtilen yeterliliklere sahip, sınavı yapacak ve/veya derecesini belirleyecek kişi/kişilerdir.
- Karar Verici
HİZMET-İŞ BELMER bünyesinde çalışan, belgelendirme kararını (belge verme/vermeme, belgenin sürdürülmesi, belge geri çekme, belgeyi askıya alma/askıdan indirme, belgenin kapsamını genişletme/daraltma, belgenin yenilenmesi) veren ve ilgili meslek alanının Ulusal Yeterliliklerinde belirtilen değerlendirici ölçütlerini sağlayan kadrolu veya sözleşmeli olarak çalışanlardan oluşan kişi/kişilerdir.
- İç Doğrulama
Ulusal yeterliliklere uygun gerçekleştirilen ölçme ve değerlendirme süreçlerinin geçerli, güvenilir, uygulanabilir ve tutarlı olmasını, eşitliğin sağlanmasını hedefleyen Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca yürütülen kalite güvence sisteminin araçlarından biridir.
- İç Doğrulayıcı
Yetkilendirmiş belgelendirme kuruluşlarında iç doğrulama faaliyetlerini yürüten ve kuruluşun belgelendirme kararını veren organında görevli olan kişi/kişilerdir.
- İtiraz
HİZMET-İŞ BELMER’de belgelendirme sürecine katılım için; başvuru yapmak isteyen aday / başvuru sahibi / belgelendirilmiş bir kişi, kuruluş tarafından belgelendirme statüsü ile ilgili olarak alınan kararların tamamen ya da kısmen kabul edilmemesine ilişkin özel ve/veya tüzel kişilerin yaptığı başvurulardır.
- Şikâyet
HİZMET-İŞ BELMER’in, faaliyetleri ile ilgili olarak gerçekleştirmiş olduğu hizmetleri ile ilgili almış olduğu kararların, hizmetlerin ve politikaların hizmet alan tarafların yapmış olduğu itirazlar dışında kalan 3. taraf niteliğindeki özel ve/veya tüzel kişilerin yaptığı başvurulardır.
- Belge İptali
Belgenin kullanımının tamamen durdurulmasıdır.
- Yeterlilik Birimi
Ulusal Yeterliliklerin içinde zorunlu ve seçmeli olarak belirtilen, bağımsız olarak sınavları yapılabilen ve değerlendirilebilen, farklı birimlerle birleştirilebilen yeterlilik bölümüdür.
TS EN ISO/IEC 17024 Standardında verilen Terimler ve Tarifler uygulanır. Bunların dışında kullanılan diğer Terimler ve Tarifler aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
AYÇ | Avrupa Yeterlilik Çerçevesi |
KYS | Kalite Yönetim Sistemi |
MYK | Mesleki Yeterlilik Kurumu |
TÜRKAK | Türk Akreditasyon Kurumu |
HİZMET-İŞ BELMER | Tüm Belediye ve Genel İşçileri Sendikası Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi |
UMS | Ulusal Meslek Standardı |
UY | Ulusal Yeterlilik |
UYÇ | Ulusal Yeterlilik Çerçevesi |
HİZMET-İŞ | Tüm Belediye ve Genel Hizmet İşçileri Sendikası |
KYT | Kalite Yönetim Temsilcisi |
- GENEL ŞARTLAR
- YASAL HUSUSLAR
HİZMET-İŞ BELMER, kuruluş yapısı itibariyle Türk Ticaret Kanunu esas alınarak kurulmuş olup, tüzel kişiliğe sahip bir iktisadi işletmedir.
HİZMET-İŞ BELMER’in tüzel kişiliğini belirleyen dokümanlar:
- Karar Defteri Örneği
- Ticaret Sicil Gazetesi Örneği
- Vergi Levhası
HİZMET-İŞ BELMER belgelendirme sürecinde istihdam edeceği personellerini TS EN ISO/IEC 17024 Standardına ve ilgili Ulusal Yeterlilikteki kriterlere uygun olacak şekilde temin eder. Tüm personelden kendi görev alanlarına uygun olarak hazırlanmış Personel Gizlilik ve Tarafsızlık Taahhütnamesi alır.
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ve Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) ile eşgüdümlü yürütülen belgelendirme süreçleri bu kurumların mevzuatlarına uygun şekilde hazırlanmıştır.
İlgili Dokümanlar
- Personel Gizlilik ve Tarafsızlık Taahhütnamesi
- TS EN ISO/IEC 17024 Standardı
- BELGELENDİRME KARARINA İLİŞKİN SORUMLULUK
Belgelendirmeye ilişkin karar verme, sürdürme, yenileme, kapsam genişletme, daraltma, geri çekme ve iptal dahil belgelendirmeye ilişkin kararların hepsini HİZMET-İŞ BELMER tek başına alır. Bu kararlara ilişkin tüm süreçler Kalite Yönetim Sistemi çerçevesinde dokümante edilmiştir.
- TARAFSIZLIĞIN YÖNETİMİ
HİZMET-İŞ BELMER, tüm süreçlerde gizlilik, güvenilirlik ve tarafsızlık sağlamayı taahhüt eder. Sağlamış olduğu bu özellikleri güvence altına almak adına yürütme faaliyetlerini PRS-012 Tarafsızlık ve Risklerin Yönetimi Prosedürü ile dokümante etmiştir.
Resmi WEB sitesinde yayınlamış olduğu Kalite Politikası Beyanı ile HİZMET-İŞ BELMER, belgelendirme faaliyetleriyle ilgili tarafsızlığını taahhüt etmiş bulunmaktadır. Üst yönetim olan HİZMET-İŞ, tarafsızlığını bir taahhütname imzalayarak garanti altına almıştır.
HİZMET-İŞ BELMER; başvurunun alınması ve değerlendirilmesi, belgelendirme kararının verilmesi, yeniden belgelendirme, kapsamının genişletilmesi ve daraltılması süreçlerinden, belgenin ve logonun kullanımından birinci derecede sorumludur. Tüm süreçlerde gizlilik, güvenilirlik ve tarafsızlığın sağlanması için süreçlerde görev alan tüm personelden tarafsız davranacaklarına dair taahhütnameler alınmaktadır. Belgelendirme süreçlerinde görevlendirilecek kişilerden alınan taahhütname ile sürecin garanti altına alındığı tespit edilmiştir. Ayrıca HİZMET-İŞ BELMER belgelendirme sürecinde gizlilik, güvenilirlik ve tarafsızlık hususlarını etkileyecek ticari türden ya da başka türden hiçbir duruma izin vermemektedir.
HİZMET-İŞ BELMER, tarafsızlığını korumak amacıyla hiçbir surette eğitim faaliyetinde bulunmayacaktır. Personelin kapasitesinin geliştirilmesine yönelik düzenlenen iç eğitimler bundan muaftır.
Belgelendirme faaliyetleri için HİZMET-İŞ BELMER’e başvuru yapacak olan tüm adaylar eşit haklara sahiptir. Hiçbir adaya başvuru için ön koşul getirilemez veya hiçbir adaya özel imtiyazlar tanınamaz. Tüm adaylara başvuru dahil bütün aşamalarda eşitlik ilkesi kapsamında muamele uygulanır. Belgelendirme yapılacak programlar için adaylara herhangi bir sendikaya, birliğe, derneğe üye olması ya da olmaması şart koşulamaz. Adayların belgelendirme sınavlarına giriş şartları açık bir şekilde ilgili meslek alanının Ulusal Yeterlilik belgelerinde belirtilmiştir. HİZMET-İŞ BELMER, ulusal yeterlilikleri baz alarak adaylardan istenecek başvuru şartlarını açık ve tarafsız şekilde belirtmiştir.
HİZMET-İŞ BELMER, belgelendirme faaliyetlerinin tarafsızlığını güvence altına almak ve oluşabilecek herhangi bir çıkar çatışmasının önüne geçmek için tüm personelden “Personel Gizlilik ve Tarafsızlık Taahhütnamesi” almaktadır. Tehditleri ve çıkar çatışmalarını engellemek için uygulayacağı prosedürleri PRS-012 Tarafsızlık ve Risklerin Yönetimi Prosedüründe açıklamıştır.
Belgelendirme faaliyetlerinin uygulanmasında ortaya çıkacak potansiyel çıkar çatışmaları LST-013 Risk Analizi ve Değerlendirme Listesi ile analiz ve dokümante edilmiştir ve bu liste ile gerekli önlemleri alınmıştır.
İlgili Dokümanlar;
- Kalite Politikası
- Personel Gizlilik ve Tarafsızlık Taahhüdü
- PRS-012 Tarafsızlık ve Risklerin Yönetimi Prosedürü
- LST-013 Risk Analizi ve Değerlendirme Listesi
- FİNANS VE YÜKÜMLÜLÜK
HİZMET-İŞ BELMER, Tüm Belediye ve Genel Hizmet İşçileri Sendikası (HİZMET-İŞ) tarafından iktisadi işletme olarak ayrı bir yapı olarak kurulduğundan yeterli mali kaynaklara sahiptir. Hizmet-İş Sendikası, tüm ülke genelinde örgütlülük gücü ve üye sayısı bakımından Türkiye’nin en büyük işçi sendikasıdır. Belgelendirme faaliyetlerinin tüm süreçlerindeki yükümlülüklerini karşılamak üzere gerekli kaynaklara sahiptir. HİZMET-İŞ BELMER’in mali sürdürülebilirliğini belgelemek adına HİZMET-İŞ, gerektiğinde finansal destek sağlayacağını taahhüt ettiği belgeyi imzalamıştır.
- YAPISAL ŞARTLAR
- Yönetim ve Organizasyon Yapısı
HİZMET-İŞ BELMER in politikaları ve sınav prosedürleri ile bunların uygulanması bütün adaylar için adil ve tarafsızdır. Bütün prosedürler ve mevzuat TS EN ISO/IEC 17024’e göre yapılandırılmıştır. HİZMET-İŞ BELMER, organizasyon yapısı, personel belgelendirme hizmetlerini tarafsız şekilde yürütmek üzere oluşturulmuş yetki ve sorumluluklar net olarak Organizasyon Şemasında tanımlanmıştır. Kuruluşun organizasyon yapısı ŞEM-01 Organizasyon Şeması’ nda sunulmuştur. (EK-1) Aşağıda belgelendirme süreçlerine ilişkin temel görev ve faaliyet sorumlulukları sıralanmıştır:
– HİZMET-İŞ BELMER amaçlarına uygun olarak MYK tarafından yetkilendirildiği alanlarda personel belgelendirme hizmetlerini yürütmekten sorumludur. Bu çerçevede, İşletme Müdürünün belgelendirme sürecine ilişkin politika ve prosedürleri işletmesine, Kalite Yönetim Temsilcisinin ise uygulanmasını sağlamasına ilişkin gerekli politika ve dokümantasyon oluşturulmuştur.
– Personel belgelendirme süreçlerini etkileyebilecek, prosedürler, talimatlar, tarafsızlık dokümanları, görev tanımları oluşturulmuş, sorumlular ve sorumluluk çerçeveleri düzenlenmiştir.
– KYS kapsamında belirtilen ulusal yeterliliklerde yapılan belgelendirme programının geliştirilmesi ve sürdürülmesi ile sınav ve belgelendirme, belgenin verilmesi ve sürekliliğinin sağlanması, belgenin askıya alınması veya iptali faaliyetlerini etkileyecek süreçler prosedürlerle belirlenmiş, kapsamı dahilindeki ilgili ulusal yeterliliğe uygun bir sınav şartnamesi hazırlanmıştır.
Belgelendirme faaliyetlerinde kullanılacak kaynaklar ve kuruluşun mali sürdürülebilirliğini sağlayabilmesi için HİZMET-İŞ BELMER üst yönetimi, mali destek vereceğine ilişkin taahhüt belgesi imzalamıştır.
– Personel belgelendirme hizmetlerinin yürütülmesinde ihtiyaç duyulması halinde yapılacak sözleşme ve protokollerin imzalanmasından en az iki yönetim kurulu üyesi sorumludur.
- Eğitim Açısından Belgelendirme Kuruluşunun Yapısı
HİZMET-İŞ BELMER belgelendirme faaliyetleri ile ilgili konularda eğitim yapmamaktadır.
Ayrıca personel belgelendirme hizmetleri kapsamında adaylardan MYK tarafından ilgili ulusal yeterlilikte belirlenen yeterliliğe giriş şartları dışında; eğitim almış olmak da dâhil herhangi bir ön şart aranmaz. Belgelendirme faaliyetleri yürüttüğü ulusal yeterliliklerde eğitim şartı olması durumunda başvuru sahipleri herhangi bir eğitim kurumuna yönlendirilemez. Bununla birlikte belgelendirme faaliyetlerinde yer alan karar vericiler ve/veya değerlendiriciler belgelendirme kapsamı ile ilgili mesleklerde herhangi bir kuruluşta eğitim vermesi durumunda eğitimi alan kişilerin sınav ve belgelendirmesi faaliyetlerinde iki yıl boyunca görev alamaz.
- KAYNAK ŞARTLARI
- GENEL PERSONEL ŞARTLARI
HİZMET-İŞ BELMER, belgelendirme şartlarını gerçekleştirmek üzere gerekli yeterliliğe sahip ve yeterli sayıda personel ve komitelere sahiptir. OEK-01 Organizasyon El Kitabında tüm birimlerde görevlendirilen personellerin görev talimatları, yetki ve sorumlulukları açıklanmıştır. HİZMET-İŞ BELMER’in organizasyon şemasında yer alan komite ve birimlerin sahip olmaları gereken nitelikler bakımından almaları zorunlu olan eğitimler PRS-006 Eğitim Prosedüründe belirtilmiştir.
HİZMET-İŞ BELMER bünyesinde belgelendirme süreçlerinde yer alan tüm personelin eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi ve bu ihtiyacı karşılamaya yönelik eğitim programlarının hazırlanması, eğitimlerin gerçekleştirilmesi ve personelin belgelendirme süreçlerindeki genel takibi PRS-006 Eğitim Prosedüründe belirtilen hususlara göre gerçekleştirilir.
Tüm personel ve komitelerin görev ve sorumluluklarını belirleyen dokümanlar, erişime açık, hazır ve güncel olarak bulundurulmaktadır. Belgelendirme faaliyetlerinde görevlendirdiği personelin niteliklerini, eğitim bilgilerini, tecrübelerini, mesleklerini, yeterliliğini ve belgelendirme faaliyetlerine karşı olabilecek çıkar çatışmaları kayıtlarını kayıt altına alır.
Personel dosyalarında MYK Bilgi Formu ve/veya detaylı özgeçmiş, kurum içi ve kurum dışı aldığı eğitimlerin yer aldığı katılım belgeleri, Gizlilik ve Tarafsızlık Taahhütname sözleşmeleri, HİZMET-İŞ BELMER ile yapılan sözleşmeleri ve TÜRKAK ve MYK tarafından istenilen belgeler yer almakta olup tüm kayıtlar güncel tutulmaktadır.
HİZMET-İŞ BELMER, belgelendirme faaliyetlerinde yer alacak personeline yasal zorunluluklar, başvuru sahibi, aday ve belgelendirilmiş kişi tarafından yetkilendirilmedikçe elde ettiği veya oluşturduğu tüm bilgileri gizli tutacağına karşı kendi görev alanlarına uygun olarak hazırlanmış Personel Gizlilik ve Tarafsızlık Taahhütnamesi imzalatır ve böylece gizliliğin ve tarafsızlığın sağlanmasını güvence altına alır. Personel belgelendirme faaliyetlerinde tarafsızlığı tehlikeye düşürebilecek, geçmişte veya halen sürmekte olan ticari veya diğer menfaat ilişkilerinden bağımsız olmak dâhil konulacak tüm kurallara uyacağını kayıt altına almıştır.
HİZMET-İŞ BELMER kendi personeline, tarafsızlığı tehlikeye sokmamak için belgelendirme yapmamaktadır.
HİZMET-İŞ BELMER, göreve başlamadan önce tüm personeline gerekli görevlendirme talimatlarını ve bilgilendirmeleri yapar.
Görev talimatlarında belirlenen unvanlara ilişkin görevlendirmeler HİZMET-İŞ BELMER Yönetim Kurulu tarafından TS EN ISO/IEC 17024 standardı, ilgili Ulusal Yeterlilikte tanımlanan kriterler, kişinin akademik ve mesleki tecrübesi ve kişisel yeterliliği dikkate alınarak yapılmaktadır.
Tüm personelin teknik performans değerlendirmeleri MYK tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde hazırlanan PRS-001 İç ve Dış Doğrulama Prosedürüne göre uygun aralıklarla gerçekleştirilir ve ilgililerin dosyalarına eklenir. İdari açıdan yapılacak olan performans değerlendirmeleri ise PRS-002 İnsan Kaynakları Prosedüründe belirtildiği şekilde yapılır.
HİZMET-İŞ BELMER bilgileri yazılı izin olmadan 3. Şahıslara açıklanmaz.
- BELGELENDİRME FAALİYETLERİNDE YER ALAN PERSONEL
HİZMET-İŞ BELMER bünyesinde istihdam edilen ve belgelendirme süreçlerinde aktif çalışan personelin tarafsız kararlar vermesini sağlayacağını ve herhangi bir adayla ilgili herhangi bir potansiyel çıkar çatışmasına fırsat vermeyeceğini, tüm personellerine kendi çalışma alanlarına uygun olarak hazırlanmış Personel Gizlilik ve Tarafsızlık Taahhütnamesi ile beyan eder. Ayrıca sınav süreçlerinde görev alan tüm personelin, aday ile çıkar ilişkisi (akrabalık bağı, kişisel ve ticari ilişki vb.) olmamasına dikkat edileceği gibi hususlar ve Sınav Yapıcı ile ilgili diğer şartlar PRS-009 Belgelendirme Programı Prosedüründe belirtilmiştir.
Değerlendiriciler, HİZMET-İŞ BELMER’in Belgelendirme Programı Prosedürüne ve Görev Talimatlarına uygun kapasitede, bilgi, beceri ve yetkinliğe sahiptir.
Sınavlarda görev alacak değerlendiricilerin seçimi; ilgili meslek alanına ait Ulusal Yeterliliklerde belirtilen “Değerlendirici Ölçütleri” baz alınarak gerçekleştirilir. Ayrıca değerlendiricilerin seçiminde; ilgili belgelendirme programına ait sınav metotları ve sınav dokümanları hakkında bilgi ve becerisi olan kişiler tercih edilir.
HİZMET-İŞ BELMER sınav yapanların performansını ve sınav yapanların değerlendirme sırasında aldıkları kararların güvenilirliğini MYK İç Doğrulama Rehberine uygun olarak gerçekleştirir. Eksiklikler bulunduğunda düzeltici faaliyetler gerçekleştirilmektedir.
İlgili Dokümanlar:
- PRS-001 İç ve Dış Doğrulama Prosedürü
- PRS-002 İnsan Kaynakları Prosedürü
- PRS-006 Eğitim Prosedürü
- OEK-01 Organizasyon El Kitabı
- Personel Gizlilik ve Tarafsızlık Taahhütnamesi
- PRS-009 Belgelendirme Programı Prosedürü
- DIŞ KAYNAK KULLANIMI
HİZMET-İŞ BELMER, kapsamı dahilinde belgelendirme kararını etkileyecek herhangi bir dış kaynak kullanımında bulunmamaktadır.
- DİĞER KAYNAKLAR
HİZMET-İŞ BELMER, belgelendirme ile ilgili sorumlulukların karşılanması için gerekli maddi kaynakları sağlayabilecek yeterliliktedir ve personel belgelendirme hizmetlerinin yürütülmesinde ihtiyaç duyulan kaynaklar öncelikli olarak HİZMET-İŞ bünyesinde karşılanır.
Sabit sınav yerlerinin uygunluğu HİZMET-İŞ BELMER tarafından sürekli olarak sağlanır. Sabit sınav merkezlerinin dışında sınav yapılacak yerler FRM-001 Teorik Sınav Alanları Uygunluk Formu ve FRM-036 Performans Sınav Alanları Uygunluk Formu ile kontrol edilir ve uygun görülmesi halinde sınavlar gerçekleştirilir. Uygulama ile ilgili usul ve esaslar PRS-009 Belgelendirme Programı Prosedüründe açıkça belirtilmiştir.
İlgili Dokümanlar:
- FRM-001 Teorik Sınav Alanları Uygunluk Formu
- FRM-036 Performans Sınav Alanları Uygunluk Formu
- PRS-009 Belgelendirme Programı Prosedürü
- KAYITLARA VE BİLGİLERE İLİŞKİN ŞARTLAR
- BAŞVURU SAHİPLERİ, ADAYLAR VE BELGELENDİRİLMİŞ KİŞİLERE İLİŞKİN ŞARTLAR
HİZMET-İŞ BELMER’de başvuru sahipleri, adaylar ve belgelendirilmiş kişilere ait kayıtlar; formlar ve listeler ile tutulur. Belgelendirme faaliyetlerinde hangi kayıtların oluşturulması gerektiği ve bu kayıtların niteliği, Kalite El Kitabı ve prosedürler ile belirlenmiştir. Kayıt altına alınan dokümanlar, sistemin şartlara uygunluğunu ve etkin operasyonun delilini sağlamaktadır. Dokümanların kayıt altına alınmasındaki amaç; geçmişe yönelik çalışmalara kaynak olması, düzeltici işlemlerin gerekliliğinin belirlenmesi, belirli bir süre için izlenebilirliğinin sağlanması, bir takım istatistiksel sonuçların çıkarılmasıdır.
HİZMET-İŞ BELMER belgelendirme faaliyetleri ile ilgili olarak başvuru formları, değerlendirme raporları, sınav kayıtları, belgenin verilmesi, belgenin geçerliliğinin sürdürülmesi, yenilenmesi, kapsamının genişletilmesi veya daraltılması, geri çekilmesi ve belgenin iptal edilmesi konularını içeren belgelendirme süreçlerini etkin bir şekilde uygular ve kayıt altına alır.
Kayıtların ilgili mevzuata uygun olacak şekilde tanımlanması, oluşturulması, kolay ulaşılabilir biçimde tasnif edilmesi, dağıtılması, muhafaza edilmesi ve elden çıkarılması gibi işlemler PRS-003 Kayıtların Kontrolü Prosedürü ’ne göre gerçekleştirilir.
HİZMET-İŞ BELMER, belgelendirilmiş kişinin belgelendirme gerekliliklerini yerine getirmeye devam etme kabiliyetini etkileyen her türlü konuyu, HİZMET-İŞ BELMER’e gecikmeksizin bildirmesini sağlamak için belgelendirilmiş kişi ile SZL-001 Belge Kullanım Sözleşmesi imzalar. Belge Kullanım Sözleşmesi gereği, belgelendirilmiş kişiler belgelendirme şartları veya şartlardaki değişiklikleri yerine getirememeleri halinde belgelerini iade etmekle yükümlüdür. Bu hususlara ilişkin dokümantasyon PRS-009 Belgelendirme Programı Prosedürü çerçevesinde yapılmıştır.
Tüm kayıtlar, yasalarla belirlenmiş süre boyunca saklanmak zorundadır. Ancak bir ulusal yeterlilik ile belirlenmiş daha uzun bir belge geçerlilik süresi söz konusu ise, ilgili belgelendirme faaliyeti ile ilişkili kayıtların saklama süresi olarak, belge geçerlilik süresi esas alınır. Bir kayıtla ilgili bunun dışında belirlenmiş daha uzun bir yasal saklama süresi var ise, yasal gereklilikler göz önüne alınır ve daha uzun olan saklama süresi işletilir.
İlgili Dokümanlar:
– PRS-003 Kayıtların Kontrolü Prosedürü
– SLZ-001 Belge Kullanım Sözleşmesi
– PRS-009 Belgelendirme Programı Prosedürü
- KAMUYA AÇIK BİLGİ
HİZMET-İŞ BELMER, talep doğrultusunda yasaların bu tür bilgilerin açıklanmamasını gerektirdiği durumlar hariç, adayların geçerli bir belgelendirmeye sahip olup olmadığını ve bu belgelendirmenin kapsamına ilişkin bilgileri web sitesinden erişime açık hale getirir. Yasaların personel belgelendirmesi sürecine ilişkin olarak belgelendirme programının kapsamını başvuru, süreç, belgelerin düzenlenmesi ve benzeri bilgileri talep olmaksızın www.bel-mer.com web sitesinden ilan ederek bu bilgileri kamuya açık tutar. Tüm bilgilendirme ve reklam süreçlerindeki bilgilerin doğruluğu kontrol edilir, yanıltıcı bilgilerden kaçınılır. Kamu ile paylaşılan tüm bilgilerin ve belgelerin güvenilirliği ve doğruluğu HİZMET-İŞ BELMER güvencesi altındadır.
- GİZLİLİK
HİZMET-İŞ BELMER belgelendirme faaliyetleri ile ilgili tüm bilgilerin muhafaza şeklini ve hangi bilgilerin kime, nasıl açıklanacağını prosedürler ile belirlemiş ve tüm çalışanlarını bu konuda bilgilendirerek “Gizlilik ve Tarafsızlık Taahhüdü” imzalatmıştır.
Tüm belge ve verilerin korunması ve açıklanması ile ilgili düzenlemeler PRS-014 Gizlilik ve Güvenlik Prosedüründe açıklanmıştır.
HİZMET-İŞ BELMER başvuru sahipleri, adaylar ve belgelendirilmiş kişilerle ilgili tüm bilgi ve belgeleri gizli tutmakla ve gizlilik hükümleri içeren sözleşmeyi belgelendirme sürecinde yer alan tüm personele imzalatmakla yükümlüdür. Belgelendirme süreci sırasında elde edilen tüm bilgiler Personel Gizlilik ve Tarafsızlık Taahhüdü aracılığıyla gizli tutulmaktadır.
HİZMET-İŞ BELMER belgelendirme faaliyetleri sırasında elde ettiği bilgileri, başvuru sahiplerinin, adayların veya belgelendirilmiş kişilerin haricindeki kaynaklardan elde ettiği bilgileri, kanunlar bilgilerin ifşa edilmesini zorunlu kılmadığı sürece, bireyin yazılı izni olmadan 3. şahıslara açıklamaz. Yasalar uyarınca bu tür bilgilerin açıklanmasının gerektiği durumlarda konuyla ilgili olan kimseye hangi bilgilerin paylaşılacağı önceden bildirilecektir. Bu durum çalışanlar tarafından imzalanan Personel Gizlilik ve Tarafsızlık Taahhüdü ile güvence altına alınmaktadır.
Başvuru sahiplerine imzalatılan ve belge almaları halinde geçerli SZL-001 Belge Kullanım Sözleşmesi ile adayların, sınavın ve diğer adayların ilgili bilgilerinin korunmaları sağlanmaktadır.
İlgili Dokümanlar:
– PRS-014 Gizlilik ve Güvenlik Prosedürü
– Personel Gizlilik ve Güvenlik Taahhüdü
– SZL-001 Belge Kullanım Sözleşmesi
- GÜVENLİK
Sınav ve belgelendirme sisteminde gerçekleştirilecek tüm süreçler ile ilgili materyallerin güvenliğinin güvence altına alınmasıyla ilgili tüm hususlar PRS-014 Gizlilik ve Güvenlik Prosedürü ile güvence altına alınmıştır.
İlgili Dokümanlar:
- PRS-014 Gizlilik ve Güvenlik Prosedürü
- BELGELENDİRME PROGRAMLARI
HİZMET-İŞ BELMER, belgelendirme sürecine başvuru yapan adayın yeterliliği, meslek alanına ilişkin ulusal yeterlilik kapsamında belirtilen ölçme ve değerlendirme yöntem(leri) sınavına dayalı değerlendirme sürecine tabi tutulacaktır. Söz konusu süreç, PRS-009 Belgelendirme Programı Prosedürü ve ilgili sınav şartnamesi kapsamında uygulanmaktadır.
Ulusal Yeterlilikte verilen kriterlere uygun olarak Ulusal Yeterlilikteki meslek grubuna özel olmak suretiyle sınav şartnameleri hazırlanır. Sınav şartnameleri, HİZMET-İŞ BELMER’e belgelendirme sistemi ve süreçleri dâhilinde ilgili meslek alanına ait Ulusal Yeterliliklerde belge almak için başvuran adayların sınav materyallerinin hazırlanmasına, sınavların uygulanmasına ve değerlendirilmesine, aday ve uzman sorumluluklarının belirlenmesine ilişkin esas ve usulleri belirlemeyi amaçlar.
Metot ve mekanizmaların ilk defa oluşturulması konusunda, Ulusal Yeterlilikler esas alınır. Ulusal Yeterliliklerin revize edilmesi durumunda gerekli işlemler Ölçme ve Değerlendirme Komitesi kararıyla yapılır. Ulusal Yeterlilik revizyonu ek sınav ve/veya belge değişikliği gerektiriyorsa belgelendirilmiş kişilere çağrı yapılır. Ayrıca resmî internet sitesinde yayınlanır.
Belgelendirme programının geliştirilmesi ve sürdürülmesi MYK’nın belirlemiş olduğu usul ve esaslara göre düzenlenir ve PRS-009 Belgelendirme Programı Prosedürü uygulanır.
MYK Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliği’nde belirtildiği üzere; Ulusal Yeterliliklerin incelenip değerlendirilmesi ve belgelendirme programının oluşturulması MYK ilgili sektör komitesi tarafından gerçekleştirilir. Ölçme ve Değerlendirme Komiteleri, belgelendirme programlarının ve sınav materyallerinin değerlendirilmesini sağlar ve belgelendirme programının uygulama esaslarını belirler.
Belgelendirme programları oluşturulma ve gözden geçirilme aşamasında ön şartların ve değerlendirme mekanizmalarının belirlendiğini ve yeterlilik şartları ile uyumlu hale getirildiği, her bir görev için gereken yeterliliğin belirlendiği, yeniden belgelendirme şartlarının ve aralığının belirlendiği MYK tarafından hazırlanmış ulusal yeterliliklerden faydalanılmıştır.
MYK tarafından kabul edilen Ulusal Meslek Standartları ve Ulusal Yeterlilikleri temel alan HİZMET-İŞ BELMER belgelendirme programı aşağıdaki süreç şartlarını içermektedir:
- İlk belgelendirme ve belge yenileme için kriterler,
- İlk belgelendirme ve belge yenileme için değerlendirme yöntemleri,
- Gözetim yöntemleri ve kriterleri (uygulanabilir olduğunda),
- Belgelendirmenin askıya alınması ve geri çekilmesi için kriterler,
- Belgelendirme kapsamı veya seviyesinin değiştirilmesi için kriterler.
İlgili Dokümanlar:
- PRS-009 Belgelendirme Programı Prosedürü
- ŞRT-001 Sınav Şartnamesi
- BELGELENDİRME SÜRECİ
Belgelendirme süreciyle ilgili bütün adımlar PRS-009 Belgelendirme Programı Prosedüründe tanımlanmıştır. Sürecin nasıl olacağına ilişkin genel bilgiler PR-001 Belgelendirme Programı Prosesinde tanımlanmıştır. Sınav takvimi, ücret tarifesi, belgelendirme programı prosesi, belge yenileme için başvuru yöntemleri ve başvuru evrakları HİZMET-İŞ BELMER’in resmi internet sitesi olan www.bel-mer.com web adresinde yayınlanacaktır.
- Başvuru Süreci
HİZMET-İŞ BELMER sınav ile ilgili standartlarını ve kurallarını, PRS-009 Belgelendirme Programı Prosedürü, ilgili sınav şartnameleri ve meslek alanına ait Ulusal Yeterliliklerin içeriği kapsamında uygulamaktadır.
HİZMET-İŞ BELMER tarafından mesleki yeterlilik belgesi almak için başvuracak olan kurum, kuruluş veya adaylara, belgelendirme sürecinde yetkilendirilen uzmanlara; başvuru şekli ve süreci, sınavın uygulanması ve değerlendirilmesi, sınavda uygulanması gereken kurallar, belge onayının verilmesi, belge geçerlilik süresi, belgenin iptali ve sınav ücretleri, başvuru sahibinin hakları açıklanır. Ayrıca başvuru bilgileri adım adım www.bel-mer.com/ web sitesinde yayınlanmaktadır.
Belgelendirme sürecine ilişkin sınav başvuruları; FRM-009 Aday Başvuru Formunun başvuru sahibi tarafından online olarak doldurulması, imzalanması ve ek belgeler ile HİZMET-İŞ BELMER’e iletilmesi yoluyla başlatılır. Başvuru evrakları HİZMET-İŞ BELMER tam zamanlı çalışan personelleri tarafından değerlendirilip, başvuruları kabul edilen adaylar PRS-009 Belgelendirme Programı Prosedüründe tanımlandığı şekilde bilgilendirilir.
Adaylar başvuru aşamasında sınav ücretlerini yatırdıktan sonra aday başvuru formu ile birlikte aşağıda bahsi geçen evrakları HİZMET-İŞ BELMER’e yayınlanan sınav tarihinden en geç bir hafta öncesine kadar eksiksiz teslim etmelidir.
- FRM-009 Aday Başvuru Formu (ıslak imzalı)
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- Fotoğraf (2 adet)
- Sınav ücretinin yatırıldığına dair dekont
- Ön koşul gerektiren durumlarda ön koşulları sağladığına ilişkin belgeler
- Başvuruların Değerlendirilmesi Süreci
Aday tarafından doldurulan ve imzalanan FRM-009 Aday Başvuru Formunun değerlendirilmesi ve onaylanması HİZMET-İŞ BELMER tam zamanlı çalışan personelleri tarafından yapılır. FRM-009 Aday Başvuru Formunda istenilen bilgi ve belgeler, başvuru ile ilgili karar verilmeden önce tamamlanmalıdır. Eksik bilgi ve belge ile başvuru onayı yapılamaz. Değerlendirme kriterleri aşağıda belirtilmiştir.
- FRM-009 Aday Başvuru Formunda belirtilen ek belgelerin eksiksiz olduğu,
- Engellilik durumu var ise ilgili mesleklere ilişkin tolere edilebilirliği,
Adayın özel ihtiyaçları göz önünde bulundurularak Değerlendirici ve Gözetmenler tarafından özel uzmanlar görevlendirilir ve sınav alanı oluşturulur.
Her meslek alanı, ilgili Ulusal Yeterlilikte belirtilen Ölçme ve Değerlendirme kapsamında teorik veya performansa dayalı sınavlara tabi tutulur. PRS-009 Belgelendirme Programı Prosedürü kapsamında, ilgili meslek alanlarının sınav şartnamelerinde ölçme ve değerlendirme süreçleri tanımlanmıştır.
Sınavların ölçme ve değerlendirme süreçleri, belgelendirme programının şartlarına göre objektif ve sistematik olarak yürütülmektedir. Sistem içerisinde adayın yeterliliğini teyit edecek ve destekleyecek dokümanlar kayıt altına alınır ve arşivlenir. Ayrıca sınavlar kamera ile kayıt altına alınır ve arşivlenir.
Ölçme değerlendirme ve belgelendirme süreçleri PRS-009 Belgelendirme Programı Prosedürü içerinde belirtilen form ve listeler ile kayıt altına alınmaktadır.
HİZMET-İŞ BELMER yetkilendirilmiş olduğu her yeterlilik birimi için iç doğrulama yapmaktadır. İç doğrulama faaliyetleri PRS-001 İç ve Dış Doğrulama Prosedürü ile uyumlu şekilde yapılmaktadır.
Belgelendirme programında ilave değerlendirme gerektirecek şekilde bir değişiklik olması halinde, HİZMET-İŞ BELMER belgelendirilmiş kişinin değişen şartları karşıladığını doğrulamak adına PRS-009 Belgelendirme Programı Prosedürü içinde yer alan “Yeniden Belgelendirme Süreci” başlığını uygular.
Belge Yenileme ve/veya Birim Birleştirme olması durumunda HİZMET-İŞ BELMER, adayın başka bir belgelendirme merkezinden aldığı belgeyi, diğer belgelendirme merkezinin MYK tarafından yetkili olması durumunda kabul edebilir.
İlgili Dokümanlar:
- PRS-009- Belgelendirme Programı Prosedürü
- FRM-009 Aday Başvuru Formu
- 001 İç ve Dış Doğrulama Prosedürü
- PR-001 Belgelendirme Programı Prosesi
- Sınav Süreci
Adayın teorik ve performansa dayalı belgelendirme sınavları, MYK tarafından belirlenen ulusal yeterlilikler kapsamında sınav şartlarının tasarlanması, geçme-kalma kararının geçerliliği, her bir sınav sonucunun içerik ve zorluk derecesinin karşılaştırabilmesini de içerecek şekilde tasarlanan PRS-009 Belgelendirme Programı Prosedürü, Ulusal Yeterlilik de verilen kriterlere uygun olarak her meslek grubuna özel olmak suretiyle hazırlanan sınav şartnameleri doğrultusunda yapılır.
Sınavların tutarlı şekilde yönetimini sağlamak üzere kriterler oluşturulmuş, Belgelendirme Programı Prosedürü, sınav şartnameleri ve formlar ile dokümante edilerek güvence altına alınmıştır. Teorik ve Performansa dayalı sınavlar, FRM-034 Teorik Sınavlar için Kamera Kayıt Formu ve FRM-035 Performansa Dayalı Sınavlar için Kamera Kayıt Formu ile kayıt altına alınır.
Sınav prosesinde kullanılan teknik ekipmanın kontrolü yapılır ve ulusal yeterlilikler kapsamında hazırlanan belgelendirme programında ekipmanın kalibrasyonu gerektiğinin belirtilmesi halinde ekipman kalibre edilir. Sınav uygulama alanları FRM-001 Teorik ve Performans Sınav Alanları Uygunluk Formu ile yapılır.
Belgelendirilecek olan her meslek, Ulusal Yeterlilikte belirtilen teorik ve performansa dayalı sınav kriterlerine göre sınava tabi tutulur. Ölçme ve Değerlendirme aşamasında Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav, Ölçme, Değerlendirme ve Belgelendirme Yönetmeliği esas alınır. Ölçme ve değerlendirme süreçleri PRS-009 Belgelendirme Programı Prosedürü içinde tanımlanmıştır.
Belgelendirme programında ilave değerlendirme gerektirecek şekilde bir değişiklik olduğunda, değişiklikler kurumun web sitesinde yayınlanır. Belgelendirilmiş kişinin değişen şatları karşıladığını doğrulayıcı faaliyetler Ölçme ve Değerlendirme Komitesinin görev ve sorumluluklarında tanımlanmıştır. Her yeterlilik birimi için iç doğrulama yapılmaktadır. İç doğrulama kayıt ve tutanakları PRS-004 Yönetimin Gözden Geçirmesi Prosedüründe belirtildiği üzere 12 ayda en az bir kere gerçekleştirilen yönetimi gözden geçirme toplantılarında değerlendirilir.
Gerçekleştirilen sınavlarda adil davranılması, geçerliliği ve sınavların doğrulanması ile ilgili adımlar PRS.011 İç ve Dış Doğrulama Prosedüründe belirtilmiştir.
İlgili Dokümanlar:
- PRS-009 Belgelendirme Programı Prosedürü
- PRS-001 İç ve Dış Doğrulama Prosedürü
- FRM-034 Teorik Sınavlar için Kamera Kayıt Formu
- FRM-035 Performansa Dayalı Sınavları için Kamera Kayıt Formu
- PRS-004 Yönetimin Gözden Geçirmesi Prosedürü
- Belgelendirme Kararı
Belgelendirme kararı; aday başvuru evrakları, değerlendirme formları, sınav soruları ve adayların sınav sonuçları doğrultusunda verilir. Belgelendirme süreci boyunca toplanan bilgiler itiraz ve şikâyet gibi durumlar için kayıt altına alınır ve gerekli durumlarda değerlendirmeye tabi tutulur.
HİZMET-İŞ BELMER belgelendirme kararının verilmesi, belgenin sürdürülmesi, yenilenmesi, belgelendirme kapsamının genişletilmesi, daraltılması, belgenin askıya alınması ve geri çekilmesi kararlarında dış kaynaklardan yararlanmaz, bu konuda tek karar sahibidir. Belgelendirme kararına ilişkin şartlar PRS-009 Belgelendirme Programı Prosedüründe belirtilmiştir.
Belgelendirme kararı alınırken sadece belgelendirme programında belirtilen hususlar dikkate alınır. Bu hususlar dışındaki şartlar sorgulanmaz. Belgelendirme prosesi dışındaki süreçte gerçekleşen konular bu kararın verilmesinde dikkate alınmaz.
HİZMET-İŞ BELMER tarafından bir kişinin belgelendirme kararını verecek olan kişi Ulusal Yeterliliklerde belirtilen Değerlendirici ölçütlerini sağlayan Karar Vericilerdir. Karar Vericiler belgelendirme kararı vereceği kişinin eğitiminde veya sınavında görev alamaz. Karar verme işlemi belgelendirme prosesi boyunca toplanan bilgiler esas alınarak verilir.
Belge kararı ilgili ulusal yeterlilikteki ve sınav programındaki tüm şartlar karşılanana kadar verilmez. Aday Bildirim Formu ile sınava ilişkin diğer bilgiler Mesleki Yeterlilik Kurumu’na MYK Portal üzerinden iletilir.
HİZMET-İŞ BELMER, vermiş olduğu Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin yetkili kuruluşudur. Mesleki Yeterlilik Belgesi, MYK tarafından basılan, HİZMET-İŞ BELMER İşletme Müdürü tarafından imzalanan TÜRKAK ve MYK logolu Belge olacaktır.
Mesleki Yeterlilik Belgesi’nde belgelendirilmiş kişinin ismi ve T.C. kimlik numarası, belge numarası, tarihi ve geçerlilik süresi, belgelendirme kapsamı, HİZMET-İŞ BELMER yetkilisi imzası gibi MYK tarafından belirtilen bilgiler yer alacaktır. Verilen belgenin geçerlilik durumu hakkındaki bilgiler, HİZMET-İŞ BELMER’in www.bel-mer.com web sitesi üzerinden belge numarası ve belge sahibinin T.C. Kimlik Numarası ile sorgulanabilmektedir.
Belge sahteciliğini önlemek amacıyla belge almaya hak kazanmış kişi ile HİZMET-İŞ BELMER arasında SZL-001 Belge Kullanım Sözleşmesi imzalanmaktadır. Ayrıca belgelerde kare kod yer almaktadır. Sözleşmede belge almaya hak kazanmış kişinin ve HİZMET-İŞ BELMER’ in sorumlulukları ayrıntılı bir şekilde belirlenmiştir.
İlgili Dokümanlar:
- PRS-009 Belgelendirme Programı Prosedürü
- SZL-001 Belge Kullanım Sözleşmesi
- Belgelendirmenin Askıya Alınması, Geri Çekilmesi, Kapsamının Daraltılması
Sınav veya ölçme değerlendirme yapılması, belge kararı verilmesi, belgenin düzenlenmesi, belgenin geçerliliği, belgenin askıya alınması veya iptali, belgenin kapsamının değiştirilmesi, belgenin yenilenmesi hususlarında karar yetkisi HİZMET-İŞ BELMER’e aittir ve HİZMET-İŞ BELMER bu süreçlerin yürütümünden sorumludur.
HİZMET-İŞ BELMER belgelendirmenin askıya alınması veya geri çekilmesi ya da kapsamının daraltılması gibi hususları PRS-009 Belgelendirme Programı Prosedüründe belirlemiştir.
Belgelendirilen kişiler ile belgenin askıya alındığı süre boyunca belgeyi kullanmaktan kaçınacağına ilişkin hukuki olarak da yaptırımı olan SZL-001 Belge Kullanım Sözleşmesi imzalanır. Bu sözleşmede belgelendirilen kişinin belgenin askıya alındığı süre boyunca belgeli olma statüsüne atıf yapmaktan kaçınacağına ilişkin hukuki olarak da yaptırım belirlenir. Belgelendirilmiş kişi ile imzalanan SZL-001 Belge Kullanım Sözleşmesi kapsamındaki hususlara aykırı davranılması durumunda, belgenin uygunsuz kullanılması durumunda ve belge üzerinde tahribat yapılması durumunda kişinin belgesi iptal edilir. Belgenin askıya alınması ve iptal edilmesi ile ilgili karar Karar Vericiler tarafından alınır.
İlgili Dokümanlar:
- PRS-009 Belgelendirme Programı Prosedürü
- SZL-001 Belge Kullanım Sözleşmesi
- Yeterlilik Belgesinin Geçerlilik Süresi ve Yeniden Belgelendirme
Belge ile ilgili süre uzatımı koşulları her bir meslekte farklı olup ilgili Ulusal Yeterlilikte “Belge Yenilemede Uygulanacak Ölçme Değerlendirme Yöntemi” bölümünde açıkça ifade edilmiştir. HİZMET-İŞ BELMER tarafından yeniden belgelendirme işlemleri ilgili Ulusal yeterlilikte belirtilen şartlara göre hazırlanmış olan PRS-009 Belgelendirme Programı Prosedürüne göre yapılmaktadır.
Belge süresi biten kişi, yeniden belge sahibi olmak istediğinde sistem içerisinde ilgili yeterliliklerde belirtilen süreçlere tabi tutulacaktır.
Söz konusu tanımlamalar ve uygulamalar Ölçme ve Değerlendirme Komitesi tarafından onaylanmaktadır.
İlgili Dokümanlar:
- PRS-009 Belgelendirme Programı Prosedürü
- Belge, Logo ve İşaretlerin Kullanımı
Belgeye uygun olmayan atıflarda bulunulması veya belgelerin ve logoların yayınlarda, kataloglarda vb. yanıltıcı biçimde kullanılması üzerine, belgenin askıya alınması veya belgenin iptali durumunda izlenecek süreç PRS-016 Marka ve Logo Kullanım Prosedüründe belirtilmiştir.
İlgili Dokümanlar:
- PRS-016 Marka ve Logo Kullanım Prosedürü
- İtiraz ve Şikayetlerin Değerlendirilmesi
HİZMET-İŞ BELMER, memnuniyetlerin sağlanabilmesi için öncelikle itiraz ve şikayetlerin sağlıklı olarak ulaşması gerektiğinin bilincindedir.
Sürecin adil ve tarafsızlığı temel alınarak şikayetlerin tarafsız bir biçimde çözülebilmesi için İtiraz ve Şikâyet Komitesi kurulmuştur. İtiraz ve Şikâyet üyelerinin nitelikleri ve komitenin çalışma esasları görev talimatlarında yer almaktadır. Ayrıca şikayetler ile ilgili süreçlerin nasıl işleyeceği PRS-010 İtiraz ve Şikâyet Değerlendirme Prosedüründe belirtilmiştir.
HİZMET-İŞ BELMER itiraz edeni itirazın alındığı konusunda, şikâyet edeni şikâyetin alındığı konusunda bilgilendirir ve itiraz ya da şikayeti ele alma prosesinin bitimini şikayet edene resmi olarak bildirir.
İlgili Dokümanlar:
- PRS-010 İtiraz ve Şikâyet Değerlendirme Prosedürü
- YÖNETİM SİSTEMİ
- Genel
HİZMET-İŞ BELMER; TS EN ISO/IEC 17024:2012 Personel Belgelendirme, MYK Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliği ve bununla ilgili diğer mevzuata uygun olarak Kalite Yönetim Sistemini (KYS) kurmuştur.
HİZMET-İŞ BELMER; TS EN ISO/IEC 17024:2012 standardının 10.1 maddesinde belirtilen A seçeneğini göre KYS’ yi oluşturmuştur.
HİZMET-İŞ BELMER, KYS çerçevesinde, kuruluşun faaliyetlerine yönelik kalite politikalarını ve taahhütleri oluşturmuştur.
HİZMET-İŞ BELMER tarafından, Kalite Yönetim Sistemi kapsamında tüm faaliyetlerin dokümantasyonu oluşturulmakta, kayıt altına alınmakta, uygulanmakta, tüm seviyelerde anlaşılması sağlanmakta, sürekliliği ve etkinliği sürekli iyileştirilmektedir. Kalite Yönetim Sistemi’nde süreçler prosedürler ile etkileşim içerisindedir.
HİZMET-İŞ BELMER Yönetim Kurulu, belirlediği politikaların ve taahhütlerin HİZMET-İŞ BELMER organizasyonunun bütün seviyelerinde anlaşılmasını, uygulanmasını ve sürdürülmesini sağlar.
HİZMET-İŞ BELMER Yönetim Kurulu, yönetim sistemi için gereken prosesler ve prosedürlerin oluşturulması, uygulanması ve sürdürülmesinin sağlanması ve yönetim sisteminin performansı ve herhangi bir iyileştirme ihtiyacı karşılanması için kendi bünyesinde Kalite Yönetim Temsilcisi atamıştır.
- Yönetim Sistemi Dokümantasyonu
HİZMET-İŞ BELMER, belgelendirme süreçlerinde kullanacağı dokümantasyon yapısını PRS-011 Doküman Hazırlama ve Kontrol Prosedüründe belirtildiği şekilde oluşturmuştur.
Dokümantasyon Sistem Modeli
İlgili Dokümanlar:
- PRS-011 Doküman Hazırlama ve Kontrol Prosedürü
- Dokümanların ve Kayıtların Kontrolü
Tüm dokümanlar PRS-011 Doküman Hazırlama ve Kontrol Prosedürü çerçevesinde oluşturulmakta ve ilgili kişilere yine bu prosedüre uygun şekilde dağıtımı yapılmaktadır. Bu prosedür aşağıdaki hususları içermektedir:
- a) Yayımlanmadan önce dokümanların onaylanmasını,
- b) Dokümanların gözden geçirilmesi ve gerektiği şekilde güncellenmesi ve yeniden onaylanmasını,
- c) Dokümanlardaki değişikliklerin ve mevcut revizyon durumlarının belirtilmesinin sağlanmasını,
- d) Uygulanabilir dokümanların ilgili versiyonlarının kullanım durumlarında elde edilebilir olmasının sağlanmasını,
- e) Dokümanların kolaylıkla okunabilir ve açıkça tanımlanabilirliğinin sürdürüldüğünün sağlanmasını,
- f) Dış kaynaklı dokümanların tanımlanmasını ve bunların kontrollü dağıtımının sağlanmasını
- g) Yürürlükten kalkmış dokümanların istenilmeden kullanımının önlenmesi ve bunlar herhangi bir amaç için alıkonulmuş ise uygun şekilde tanımlanmasını
HİZMET-İŞ BELMER, bünyesinde oluşan kayıtların belirlenmesini, depolanmasını, korunmasını, ulaşılabilmesini, elde tutma süresini ve elden çıkarılması süreçlerini PRS-003 Kayıtların Kontrolü Prosedürü ve PRS-007 Arşiv Prosedüründe belirtilen kurallara göre gerçekleştirmektedir.
İlgili Dokümanlar:
- PRS-011 Doküman Hazırlama ve Kontrol Prosedürü
- PRS-003 Kayıtların Kontrolü Prosedürü
- PRS-007 Arşiv Prosedürü
- Yönetimin Gözden Geçirmesi
Belgelendirme ve Kalite Yönetim Sistemi’nin uygunluğunun, yeterliliğinin ve etkinliğinin sürekliliğini sağlamak amacıyla Yönetimin Gözden Geçirme Toplantıları yapılmaktadır. Bu toplantılarda kalite politikaları, kalite hedefleri, belgelendirme süreçleri, itiraz ve şikâyetler, hizmetlere ilişkin performans göstergeleri, iç tetkik raporları ve yıllık eğitim planları gözden geçirilir. Bu süreçle ilgili hususlar PRS-004 Yönetimin Gözden Geçirme Prosedüründe açıkça belirtilmiştir.
İlgili Dokümanlar:
- PRS-004 Yönetimin Gözden Geçirme Prosedürü
- İç Tetkikler
HİZMET-İŞ BELMER, yönetim sisteminin etkili şekilde uygulandığını ve standartların sağlandığını doğrulamak üzere yıllık iç tetkik planı doğrultusunda 12 ayda bir yapılmak üzere PRS-005 İç Tetkik Prosedürü kapsamında iç tetkik yapar. Tüm süreçler uygun şekilde kayıt altına alınır. İç tetkikçi olarak görevlendirilecek kişilerin nitelikleri İç Tetkik Prosedüründe detaylı olarak belirlenir.
İlgili Dokümanlar:
- PRS-005 İç Tetkik Prosedürü
- Düzeltici ve Önleyici Faaliyetler
HİZMET-İŞ BELMER, uygunsuzlukların tanımlanması, yönetilmesi ve giderilmesi ile ilgili gerçekleştirilecek düzeltici ve önleyici faaliyetler ile ilgili hususları PRS-008 Düzeltici ve Önleyici Faaliyet Prosedüründe belirtilen kurallara göre gerçekleştirmektedir.
İlgili Dokümanlar:
- PRS-008 – Düzeltici ve Önleyici Faaliyet Prosedürü
EK-1 ORGANİZASYON ŞEMASI (ŞEM-01)
HİZMET-İŞ SENDİKASI YÖNETİM KURULU |
HİZMET-İŞ BELMER YÖNETİM KURULU |
TARAFSIZLIK KOMİTESİ |
İTİRAZ VE ŞİKAYET KOMİTESİ |
MALİ İŞLER BİRİM SORUMLUSU |
İŞLETME MÜDÜRÜ |
ÖLÇME DEĞERLENDİRME KOMİTESİ |
İDARİ İŞLER BİRİM SORUMLUSU |
KALİTE YÖNETİM TEMSİLCİSİ |
KARAR VERİCİ/İÇ DOĞRULAYICI |
DEĞERLENDİRİCİ |
GÖZETMEN |
SINAV VE BELGELENDİRME BİRİM SORUMLUSU |