- AMAÇ
Bu prosedürde, HİZMET-İŞ BELMER’e mesleki yeterlilik belgelendirmesi için başvuracak olan kurum/kuruluş veya adaylara; başvuru şekli ve süreci, sınavın uygulanması ve değerlendirilmesi, sınavda uyulması gereken kuralları, belge onayının verilmesi, belge almaya hak kazanmış kişilerin isim listesinin MYK’ya bildirilmesi, belge geçerlilik süresi ve belgenin iptali ve sınav ücretleriyle ilgili usul ve esasları gerçekleştirmeyi amaçlar.
- KAPSAM
Bu prosedür, belgelendirme sürecinin adayın başvurusundan, Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin verilmesi, belgenin askıya alınması ve iptali, itiraz ve şikayet süreci ile yeniden belgelendirme sürecine kadar uygulanacak usul ve esasları kapsar.
Sınav Yapıcılar/ Değerlendirici: Teorik ve performansa dayalı sınavın değerlendirmesi, ilgili meslek alanının Ulusal Yeterliliklerinde belirtilen değerlendirici ölçütlerini sağlayan alan uzmanlarını.
Karar Vericiler: HİZMET-İŞ BELMER’de çalışan, belgelendirme sürecini kontrol eden, adayın belgelendirme kararını onaylayan ve ilgili meslek alanının Ulusal Yeterliliklerinde belirtilen değerlendirici ölçütlerini sağlayan kadrolu alan çalışanlarıdır.
- SORUMLULUKLAR
Aşağıda belirtilen ilkeler HİZMET-İŞ BELMER’in sorumluluğu altındadır. HİZMET-İŞ BELMER;
- Adaylara uygulanacak teorik ve performansa dayalı sınavların yeri, tarihi, sınav yapıcıları ve gözetmenlerin belirlenmesinden İşletme Müdürü,
- Sınav alanlarının uygunluğunun değerlendirilmesi koordinasyonundan İşletme Müdürü,
- Belgelendirme programının işletilmesine ilişkin politika ve prosedürlerin işletilmesinden İşletme Müdürü; uygulanmasından Kalite Yönetim Temsilcisi,
- Sınavlar esnasında meydana gelebilecek olası iş kazalarının SGK’ya bildirilmesinden İşletme Müdürü,
- Belgenin iptal edilmesi durumunda MYK’yı bilgilendirmekten Sınav ve Belgelendirme Birim Sorumlusu ile İşletme Müdürü,
- Belge almaya hak kazanmış kişilerin MYK’ya bildirilmesinden İdari İşler Birim Sorumlusu ve Sınav ve Belgelendirme Birim Sorumlusu,
- Belgenin geçerlilik süresi ve yenilenmesi takibinden Kalite Yönetim Temsilcisi ve Sınav ve Belgelendirme Birim Sorumlusu,
- Başvuruların alınmasından, başvuru dokümanlarının değerlendirilmesinden ve onaylanmasından tüm HİZMET-İŞ BELMER personeli,
- Sınav sonuçlarının onaylanmasından Karar Vericiler,
- Performansa dayalı sınavların yapılmasından ve değerlendirilmesinden sınav yapıcılar,
- Performansa dayalı sınavlarda meydana gelebilecek olası iş kazalarını tutanak şeklinde İşletme Müdürü’ne bildirmekten sınav yapıcılar,
- Teorik sınav sonuçlarının değerlendirilmesinden sınav yapıcılar,
- Başvuruda bulunacak kurum, kuruluş veya adayların başvurularını rahat ve ulaşılabilir şekilde yapmalarından HİZMET-İŞ BELMER,
- Başvurularda din, dil, ırk, cinsiyet ve ticari ayrımcılık yapılmamasından ve belgelendirme talep eden kurum, kuruluş veya adaylara adil ve tarafsız davranılmasından HİZMET-İŞ BELMER,
- Fiyat tarifesinin belirlenmesinden ve uygulanmasından HİZMET-İŞ BELMER Yönetim Kurulu,
- Olası ortaya çıkabilecek salgın vb. toplumu etkileyen hastalık durumları kapsamında önlem alınmasından İşletme Müdürü ile birlikte tam zamanlı tüm çalışanlar,
- KYS kapsamında, süreçlerin iyileştirilmesi ve sürekliliğin sağlanmasında dokümantasyon, kayıt altına alma, revize ve muhafaza edilmesinden HİZMET-İŞ BELMER bünyesinde çalışan KYT sorumludur.
Belgelendirme sürecine ilişkin diğer sorumluluklar sınav şartnamelerinde tanımlanmıştır.
- UYGULAMA
- Adayların Başvuru Formlarına Ulaşması, Adayın Başvurusu ve Başvuruların Değerlendirilmesi
HİZMET-İŞ BELMER’e mesleki yeterlilik belgelendirmesi için başvuracak başvuru sahipleri başvurularını şahsen veya web sitesi üzerinden gerçekleştirebilir. FRM-009 Aday Başvuru Formu’na fiziki ve online olarak iki şekilde ulaşabilirler.
- HİZMET-İŞ BELMER Ofisi
- HİZMET-İŞ BELMER resmi web sitesinden (www.bel-mer.com) online olarak temin edebilirler.
Başvuru sahipleri web sitesinden temin edecekleri FRM-009 Aday Başvuru Formu ’nu eksiksiz bir şekilde doldurup, SZL-001 Belge Kullanım Sözleşmesi’ni imzalandıktan sonra ekinde, kimlik veya ehliyet fotokopisini ve sınav ücretini yatırmış olduğu Banka dekontunu ve varsa *birim başarı belgesini bir dosya halinde HİZMET-İŞ BELMER Ofisine elden veya posta yoluyla göndereceklerdir. Elden veya posta yoluyla gelen başvuruların alınması konusunda yetkili olanlar, HİZMET-İŞ BELMER’de tam zamanlı olarak çalışan tüm personellerdir. Elden ve posta yoluyla gelen başvurular yazılım programına HİZMET-İŞ BELMER personeli tarafından kaydedilir.
* Birim Başarı Belgesi: Sınav yapılacak ilgili ulusal yeterlilikte bulunan yeterlilik sınavına giriş şartları da dikkate alınarak ya da başka bir firmada sınava girmiş, bazı birimlerden kalmış ancak geçerli sebeplerden dolayı ilgili firmada sınava devam etmek istemeyen adayların sahip olduğu belgedir.
HİZMET-İŞ BELMER resmi web sitesinden online başvuru yapan kişiler, çevrimiçi sistem aracılığıyla doldurdukları FRM-009 Aday Başvuru Formu’nu ve SZL-001 Belge Kullanım Sözleşmesi’nin çıktı alıp imzalayarak posta yoluyla HİZMET-İŞ BELMER Merkez Ofisine göndereceklerdir. Başvuru sahiplerinin online başvuru yapması durumunda kişi bilgileri sisteme otomatik olarak kaydedilecektir.
Başvurular HİZMET-İŞ BELMER tam zamanlı çalışan personelleri tarafından incelenir. Eksiksiz başvurular hem yazılım üzerinden hem form üzerinden onaylanır. Onaylanan başvurular sınav yazılımı tarafından mail veya sms yoluyla adaylara bildirilir.
Başvurusu onaylanan adaylara uygulanacak sınavların yeri, tarihi, değerlendiricileri ve gözetmenleri HİZMET-İŞ BELMER personeli tarafından sistem aracılığıyla belirlenir. Belirlenen sınavlar yazılım aracılığıyla adaylara bildirilir.
Sınavlar HİZMET-İŞ BELMER İşletme Müdürü tarafından uygun görülen kontenjan sağlandığında yapılacaktır. Kontenjanı dolan meslekler için en yakın zamanda yeni bir sınav tarihi belirlenecektir. Yeterli katılım sağlanmayan veya mücbir sebepler dolayısıyla yapılamayan sınavlar için HİZMET-İŞ BELMER sınav tarihlerini değiştirme ve iptal etme hakkına sahiptir.
HİZMET-İŞ BELMER belgelendirme programında ilave değerlendirme gerektirecek şekilde bir değişiklik olduğunda, belgelendirilmiş kişinin değişen şatları taşıdığının kontrolü PRS-013 Yeniden Belgelendirme Prosedürü ile sağlanır ve HİZMET-İŞ BELMER resmi web sitesinden yayınlanır.
- Sınavların Yapılması
Sınavlar HİZMET-İŞ BELMER tarafından uygun görülen kontenjan sağlandığında gerçekleştirilmektedir. Sınav programları, sınavın başladığı 48 saat öncesine kadar, sınav programındaki değişiklikler ile sınava katılacak adayların kişisel bilgileri sınav öncesine kadar Sınav ve Belgelendirme Birimi ile Kalite Yönetim Temsilcisi tarafından MYK Portal aracılığıyla MYK’ya bildirilir.
Her türlü değişiklik aynı gün içerisinde MYK Portal aracılığıyla değişikliklere ilişkin kayıt, kanıt ve gerekçeler ile MYK’ya Sınav ve Belgelendirme Birimi ve Kalite Yönetim Temsilcisi tarafından bildirilir.
Ayrıca MYK tarafından “Yeni Sınav Merkezi İşlemleri” modülüne uygun istenilen GPS verisi ve fotoğraflar sınavdan önce hazırlanarak MYK’ya bildirilir.
Sınavlar, iş birliği protokolü kapsamındaki kuruluşların sınav alanlarında ve sınav alanı için uygun görülen yerlerde yapılabilecektir.
Sınava ilişkin HİZMET-İŞ BELMER tarafından kaynaklanmayan mücbir sebeplerle değişiklik oluştuğunda sınavın güvenilirliğinin ve şeffaflığının etkilenmemesi halinde aşağıdaki işlemler gerçekleştirilir. Bu durum değerlendirici ve/veya gözetmen tarafından tutanak altına alınır.
Sınavın iptaline neden olan mücbir sebepler ve yapılması gerekenler aşağıda belirtilmiştir;
- Sınavda oluşabilecek ve sınavın tekrarını gerektirebilecek (yangın, sel, deprem, baskın, saldırı, patlama, toplu olay, protesto vb.) olaylar ile toplu ve bireysel kopya ile sınavın şeffaflığına ilişkin tereddüt, şüphe, duyumlara ilişkin hallerde Değerlendirici durumu tutanak altına alır ve İşletme Müdürüne bildirir. İşletme Müdürü, MYK Portal üzerinden söz konusu sınavı iptal eder. İptal edilen sınav, mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde iptali gerçekleştiren haller düzeltilerek yeniden yapılır. Toplu ve/veya bireysel kopya halinde sınav ek bir değerlendirici ve/veya gözetmen eklenerek en kısa süre içerisinde tekrardan yapılır. Kopya çeken adaya(lara) ek sınav hakkı tanınmaz.
- Değerlendiricinin sınav anında veya sınavdan hemen önce rahatsızlanması, hakkında yürütülen hukuki işlem nedeniyle özgürlüğünün kısıtlanması gibi sebeplerden dolayı sınav sürecinin aksaması durumunda sınav iptal edilebilir. Sınav 30 gün içerisinde iptali gerçekleştiren haller düzeltilerek yeniden yapılır. Adayların sınav hakkı saklı kalır. Adaylardan ek ücret talep edilmez.
- MYK tarafından gerçekleştirilen Programsız Denetimler sonucu sınavın iptali ya da aday bazlı sınav iptalinin gerçekleşmesi durumunda HİZMET-İŞ BELMER tarafından sınav 30 gün içerisinde iptali gerçekleştiren haller düzeltilerek yeniden yapılır. Adayların sınav hakkı saklı kalır. Adaylardan ek ücret talep edilmez.
- Sınavdan önce ateş (37,5 derece ve üstü), öksürük, nefes darlığı, gibi yeni tip koronavirüs belirtileri gösteren, sınav anında kendini iyi hissetmeyen ve bilhassa gribal enfeksiyon ve boğaz ağrısı gibi belirtileri olan adaylar varsa sınav alanından çıkartılır. Sınav 30 gün içerisinde iptali gerçekleştiren haller düzelmesi durumunda yeniden yapılır. Adayların sınav hakkı saklı kalır. Adaylardan ek ücret talep edilmez.
Sınavlar, teorik ve performansa dayalı sınav olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilir. Sınav yapılacak olan gezici ve/veya sabit sınav merkezi en az iki gün öncesinden MYK Web Portal aracılığı ile MYK’ya bildirilir. Bazı mesleklerde performansa dayalı sınava girmek için teorik sınavı geçmek gerekebilir. Bununla ilgili usul ve esaslar ilgili sınav şartnamesinde ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Teorik ve performansa dayalı sınavlara ilişkin soru sayıları, ağırlıkları, içerikleri, yöntemleri ve başarı ölçütleri ilgili Ulusal Mesleki Yeterlilik ile tanımlanır. Sınav öncesinde ilgili Ulusal Mesleki Yeterlilik’ in içeriği hakkında bilgi edinmek adayın sorumluluğundadır. İlgili yeterliliğin revize olması durumunda belgelendirme süreçlerinde değişmeler yaşanabilir.
Sınav için gerekli şartları sağlamayan ve istenen belgeleri sunamayan adaylar sınavlara alınmaz. Adayların sınav sırasında, T.C. kimlik numarası taşıyan ve fotoğraflı, nüfus kâğıdı ya da pasaport ibraz etmeleri gerekir. İlgili belgelerden herhangi birini sunamayan aday sınava alınmaz ve ücret iadesi yapılmaz.
Sınavlarda görevlendirilecek kişilerin belirlenmesi ve sınav programının oluşturulması sınav tarihinden en az 3 gün önce İşletme Müdürü, Sınav ve Belgelendirme Birim Sorumlusu ve Kalite Yönetim Temsilcisi tarafından bilgisayar ortamında yapılmaktadır. Sınav görevlilerine (Değerlendirici, Gözetmen, Karar Verici/İç Doğrulayıcı vs.) sınav görevlendirme bilgisi gönderilmektedir. Bildirim mail yolu veya telefon yolu ile yapılmaktadır. Bildirimde sınav tarihi ve saati, sınav türü, ulusal yeterliliği ve birimi yer almaktadır.
Teorik ve performans sınavlarda kullanılacak olan tüm dokümanlar HİZMET-İŞ BELMER ofisinde basılarak kapalı zarf ile değerlendiricilere Sınav ve Belgelendirme Birim Sorumlusu tarafından ulaştırılır.
Teorik ve performansa dayalı sınavlar süresince ortam kaydı yapılacaktır. Ortam kayıtlarının mümkün olduğunca adayların bilgi ve becerilerini değerlendirmeye imkân verecek şekilde olmasına özen gösterilecektir. Teorik ve Performans sınavlarında kamera kayıtları için Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yayınlanan “Teorik ve Performans Sınavları İçin Kamera Kayıt Rehberinde belirtilen kurallara uyulmaktadır. Söz konusu kayıtlar FRM-034 Teorik Sınav Kamera Kayıt Formu ve FRM-035 Performans Sınav Kamera Kayıt Formu aracılığıyla kayıt altına alınır. PRS-007 Arşiv Prosedürü’ne göre muhafaza edilir.
Sınav başvurularının HİZMET-İŞ BELMER ile iş birliği protokolü imzalanan kurumlar dışında gezici sınav birimlerinde yapılması durumunda kurum veya kuruluş yetkilisi HİZMET-İŞ BELMER İşletme Müdürüne sınav yapılması hususunda resmi yazı ile başvurur. İşletme Müdürü sınavlardan önce bir sınav yapıcı veya karar verici tarafından sınav ortamının uygunluğunu inceletir. Görevlilerin ulaşım, konaklama ve yemek giderleri başvuru yapan kurum veya kuruluş tarafından karşılanacaktır. FRM-001 Bina Görevlisi Seviye 3 Sınav Alanları Uygunluk Formu’na uygun olarak sınav koşullarını sağladığında sınavların yapılmasına İşletme Müdürü karar verir. İşletme Müdürü, başvuran kurum veya kuruluş yetkilisiyle idari, teknik ve mali sınav şartlarının yer alacağı protokol imzalar.
- Sınavlarda Uygulanacak Olan İSG Kuralları
Sınavlarda ana ilke olarak, sınavın yapıldığı kurum/kuruluşun mekanda öngördüğü İSG tedbirleri uygulanır. Bu amaçla İşletme/Kurum bu alanlar için planladığı risk değerlendirilmesi kapsamında ona uygun İSG tedbirleri uygulanır. Öncelikle İSG tedbirleri uygulanacaktır. Ancak gerçekleştirilen sınavlarda İşletme/Kurumun tedbirlerine ek tedbirler alınabilir. Bu kapsamda ek koruyucu önlemler alınabilir, sınav sahasını ayrıştırabilir, yalıtabilir, kişisel koruyucu donanımlar kullanabilir.
Bina Görevlisi Seviye 3: Teorik sınavlar risk barındırmayan ortamlarda yapıldığından dolayı KKD kullanımı gerek görülmemektedir. Performans sınavlarında atık toplama, kimyasal temizlik ürünleriyle çalışma risklerinden dolayı KKD kullanımı gereklidir.
- Sınavların Sonlandırılabileceği Haller;
- Sınav kurallarına uymayanlar (kopya çeken, huzuru bozan vb.), kendi ve diğer kişilerin can güvenliğini, sınavın güvenilirliğini ve geçerliliğini tehlikeye atan ve uyarıya rağmen bu davranışı sürdürenler Değerlendiriciler tarafından tutanak tutularak sınav(lar)ı durdurulur ve bu kişi(ler) uyarılarak sınav alanından çıkarılır.
- Rahatsızlanarak sınava devam edemeyecek duruma gelen aday(lar) tutanak tutularak söz konusu kişi(ler) sınav alanından çıkartılır.
- Sınav gidişatının ya da çevresel koşulların sınav alanında bulunanların güvenliğini tehlikeye atması durumunda ve/veya sınav görevlilerinin görevini yerine getirmesine engel olan durumların ortaya çıkması halinde sınavları sona erdirilir.
- Sınavlarda Kullanılacak Malzemeler
HİZMET-İŞ BELMER tarafından gerçekleştirilecek sınavlarda, sınav malzemelerinin uygunluğu sınavdan en az 1 saat önce değerlendirici/karar verici/sınav ve belgelendirme birim sorumlusu tarafından ilgili sınav alanları uygunluk formları doldurularak kontrol edilir. Tespit edilen eksiklik veya uygunsuzluk olması durumunda eksiklikler giderilmeden sınav yapılmaz.
Sınav malzemelerinin sınavdan önce hazırlanması ve sınav yapılacak yerde uygun şekilde hazır bulundurulması HİZMET-İŞ BELMER ile sınavın yapılacağı kurumların ortak sorumluluğundadır. Bu sorumluluk imzalanan protokollerle kayıt altına alınmıştır.
Sınavların sabit merkezde sınav merkezinde yapılması durumunda sınavlarda kullanılacak malzemeler, HİZMET-İŞ BELMER tarafından temin edilecektir.
Sınavların gezici ve/veya sözleşmeli sınav alanlarında yapılması halinde ise o alanlarda bulunan malzemeler kullanılır.
- Sınav Materyallerinin Hazırlanması
HİZMET-İŞ BELMER kapsamındaki tüm teorik ve performansa dayalı sınav soruları, soru hazırlayıcılar tarafından Ulusal Yeterlilikte belirtilen kriterlere uygun hazırlanır. Soru hazırlayıcılar HİZMET-İŞ BELMER Yönetim Kurulu tarafından alanında uzman kişilerden seçilir ve ilgili kişilerle protokol imzalanır.
Sınav sorularının gizliliğini sağlamak amacıyla Soru Hazırlayıcılara SZL-017 Soru Hazırlayıcı Gizlilik ve Tarafsızlık Taahhütnamesi imzalatılır.
Sınav soruları Sınav ve Belgelendirme Birim Sorumlusu tarafından yazılıma girilir. Bu işlem için ölçme ve değerlendirme komitesi tarafından incelenmiş ve onaylanmış ilgili mesleğe ait soru bankaları kullanılır.
Soru havuzundaki toplam soru sayısı ilgili ulusal yeterliliğin her bir birimi için ilgili birimde belirtilen asgari sınav soru sayısının 3 katı olarak oluşturulur.
Yapılandırılmış Sözlü Sınavlarda art arda yapılacak 3 sınavın tamamında oluşturulacak kitapçıklar arasından %20’ nin üzerinde benzerlik olmayacak şekilde yazılım üzerinden seçilir ve her kitapçık ilgili ulusal yeterlilik birimindeki her başarım ölçütünü ölçecek şekilde oluşturulur. Böylece sınav uygulaması esnasında adayların birbirinden kopya çekme olasılığının en aza indirilmesi sağlanır.
Performans sınavlarında ise ilgili ulusal yeterliliğin her bir birimi için en az 3 adet senaryosu oluşturulur.
Soru bankalarının güncelliği yazılım aracılığıyla Sınav ve Belgelendirme Birim Sorumlusu tarafından sağlanır. Kim tarafından değişiklik yapıldığı ve değişikliğin takibi yazılım üzerinden yapılır. İptal edilen ve revize edilen sorular kitapçıklarda yer almaz. Soru bankalarındaki bütün değişikler Ölçme ve Değerlendirme Komitesi tarafından onaylanmadan yazılıma girilmez.
Teorik ve performans sınavlarda kullanılan soruların zorluk derecesi, doğru cevaplanma sıklığı, boş bırakılma sıklığı gibi performansının takibi yazılım aracığıyla elde edilen istatistiklerle yapılır. Elde edilen istatistikler ölçme ve değerlendirme komitesi toplantısında ele alınır.
- Genel Sınav Kuralları
- Adayın Uyması Gereken Kurallar
- Sınavdan en az 15 dakika önce sınav alanında hazır bulunulur.
- Sınav başlamadan önce mobil cihazını kapalı konuma getirir ve erişilemeyecek şekilde kaldırır.
- Sınav düzenini bozacak veya başkalarını rahatsız edecek davranışlarda bulunulmaz.
- Sınav senaryosu gereği gerekmedikçe sınavlarda yasaklanmış gereçler kullanılmaz. (İlgili ulusal yeterlilikte izin verilmedikçe yasaklanmış gereçler;
- a) Cep telefonu, çağrı cihazı, telsiz, radyo, vb. haberleşme araçları;
- b) MP3 Player, ses kayıt cihazı, kamera, fotoğraf makinesi, vb. kayıt cihazları; c) Tablet, dizüstü bilgisayarı, elektronik kitap okuyucu, akıllı saat, vb. bilgisayar özelliği olan cihazlar;
- d) Müsvedde kâğıdı, defter, kitap, dergi, gazete, sözlük, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi, vb. araçlar.)
- e) Delici, kesici ve yaralayıcı aletler ile ateşli silahlar.
- Sınav süresince sınav alanında içme suyu, şeker ve alınması zorunlu ilaçlar hariç yiyecek ve içecek bulundurmaz, tütün ve tütün ürünlerini kullanmaz.
- HİZMET-İŞ BELMER’İN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
- Sınav alanlarında ve bu alanlara ulaşılmasında kullanılan alanlarda gerekli tüm iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmasından ve uygulanmasından sorumludur.
- Yeni tip koronavirüs ile mücadelede kapsamında gerekli tedbirlerin alınmasından sorumludur.
- Sınav kurallarına ek olarak sınav alanında bulunan adayları ve diğer kişileri (değerlendirici, gözetmen, denetim ekibi, iç doğrulayıcı, vb.) sınav alanlarında uyulması gereken iş sağlığı ve güvenliği kuralları, acil durum prosedürleri ve sınav esnasında oluşabilecek risklere ilişkin konularda bilgilendirir.
- Değerlendiriciler ilgili mevzuat doğrultusunda iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alındığını, MYK tarafından belirlenen kurallara uyulduğunu ve ulusal yeterlilik(ler)te yer alan şartların sağlandığını sınav başlangıç saatinden en az bir saat önce kontrol eder ve sınav alanı uygunluk formuna işler.
- Sınav hazırlık ve sınav alanı uygunluk formlarında sınav alanının iş sağlığı ve güvenliği kuralları ve ilgili ulusal yeterlilik(ler) açısından uygunluğuna, sınav güvenliğine, yeterli sayıda ve uygun sınav materyalinin bulunup bulunmadığına ilişkin kriterler yer alır. Sınav alanının değerlendirmesi teorik ve performans sınavları için ayrı ayrı yapılır.
- Sınav araçlarının kalibrasyon doğrulaması sınavda görevli personeller tarafından her sınav öncesi HİZMET-İŞ BELMER ofisinde takip edilir.
- Sınav alanları içerisinde; ilgili sınava kaydedilmiş adaylar, sınav görevlileri (değerlendirici, gözetmen ve iç doğrulayıcılar) ve denetim ekibi dışında kimse bulundurulmaz. Sınava katılan adaylara sınav süresince dışardan müdahale olmaması ve sınav sırasını bekleyen adayların kopya almasının engellenmesi için gerekli tedbirler alınır.
- Sınavların gerçekleşeceği alanların adayların sınav performansını olumsuz etkilemeyecek koşullara sahip olması ve ergonomi açısından uygunluğu HİZMET-İŞ BELMER tarafından sağlanır.
- Tüm sınavlarda sınav alanlarında görünürlüğü sağlamak amacıyla HİZMET-İŞ BELMER, MYK ve TÜRKAK logolu görünürlük materyali ve sınav alanını bulmaya yönelik yönlendirme kartları kullanılacaktır.
- Sınav başlamadan önce kamera önünde adaylara uymaları gereken sınav kuralları hatırlatılır, sınav başlangıç ve bitiş saati ile hangi süreler içerisinde ve hangi durumlarda adayların sınavdan çıkabileceği hususları bildirilir.
- HİZMET-İŞ BELMER engelli veya itina gösterilmesi gereken adayları başvuru esnasında tespit eder ve sınava erişimini sağlayacak önlemleri alır. İlgili kişilerin başvuruları alanında görevli Karar Verici tarafından değerlendirilir ve onaylanır.
- Ayrıca kişilerin sınavları, özel durumuna uygun HİZMET-İŞ BELMER tarafından sınavdan önce hazırlanır. Bu kapsamda ilgili ulusal yeterlilikte başka bir düzenleme bulunmadığı durumlarda:
- a) Okuma yazma bilmeyen adaylar ve görme engelli adaylar için soruları okuyacak bir kişi görevlendirilir. Bu adayların sınavları diğer adaylardan ayrı ve tek tek gerçekleştirilir. Soruları okuyan kişi soruları yüksek sesle ve yüzü kameraya dönük olacak şekilde okur.
- b) Türkçe bilmeyen adaylar için ilgili ulusal yeterlilikler, soru kitapçıkları, kontrol listeleri ve adayın ihtiyaç duyacağı diğer sınav dokümanları yeminli tercüman tarafından tercüme edilir. İlgili ulusal yeterliliğin değerlendiricinin adaya soru sormasını gerektirdiği hallerde sınav esnasında yeminli tercüman bulundurulur.
- c) İşitme engelli adayların sınavları yeminli işaret dili tercümanları aracılığıyla gerçekleştirilir
Yukarıda belirtilenler dışında bir durumla karşılaşması durumunda veya yukarıda belirtilen çözümlerin uygulanmasının mümkün olmadığı hallerde HİZMET-İŞ BELMER çözüm önerisini MYK’ya sunar, Kurum tarafından onaylanması halinde uygular.
- Basılı sınav materyali kullanılan sınavlarda teorik sınav soruları, cevap kâğıdı ya da optik form, güvenliği sağlanması koşuluyla cevap anahtarları ile performans sınav soruları/senaryoları kapalı bir şekilde sınav alanına getirilir; sınav başlamadan önce adayların huzurunda ve kamera önünde açılır.
- Sınav bitiminde adayların cevap kâğıtları ve kitapçıkları uygun şekilde teslim alınarak güvenliği sağlanır. (Kapalı zarf)
- HİZMET-İŞ BELMER, sınavlarla ilgili meydana gelen değişikliklerin bildirimi işlemleri (sınav yeri, aday, değerlendirici değişiklikleri; sınavların ertelenmesi, kısmen veya tamamen iptali) Yetkilendirme Sözleşmesinde belirtilen süreler dâhilinde, ilgili gerekçe ve kanıtlar ile MYK Web Portal Kullanım Kılavuzunda belirtilen adımlar takip edilerek gerçekleştirir.
- Sınavlarda meydana gelen herhangi bir uygunsuzluk sınav görevlileri tarafından FRM-006 Uygunsuzluk Tutanak Formu’na işlenir. Kalite sistemimizde yer alan diğer tutanak formlarıyla birlikte ilgili form sınav zarfında bulundurulur.
- Teorik Sınav Kuralları
Aşağıdaki kurallar sınav başlamadan önce adaylara sınav yapıcılar ya da gözetmenler tarafından okunur.
- Değerlendiricilere sınav dokümanları kapalı zarf içerisinde teslim edilir. Zarf kamera kaydı başlatıldıktan sonra değerlendiriciler tarafından kamera karşısında açılır.
- Sınav başlamadan önce değerlendirici ve/veya gözetmenler tarafından adaylara Teorik Sınav Kitapçıklarının üzerinde yer alan TLM-001 Teorik Sınav Kuralları Talimatı
- Koranavirüs kapsamında Teorik sınav kurallarına ek olarak LST-018 Salgınla Mücadelede Uyulması Gereken Kurallar Listesi’ nde yer alan kurallar okunarak adaylar bilgilendirilir.
- Sınav için tahsis edilmiş masa, sıra, vb. üzerinde sınavla alakası olmayan nesneler bulundurulamaz. Sınıf düzenine sahip olmayan alanların sınav alanı olarak kullanılması durumunda sınav alkanının sınav gerçekleştirmeye uygun temizlik ve düzene sahip olup olmadığı kuruluşça sınavdan önce değerlendirici tarafından kontrol edilir ve durum sınav alanı uygunluk formlarına işlenir.
- Adaylar arasında adayların kopya çekmelerini veya birbirlerinden etkilenmelerini engelleyecek şekilde en az yarım metre boşluk bırakılır.
- Koronavirüs kapsamında adaylar arasında sosyal mesafeyi koruyacak şekilde 1.5 metre boşluk bırakılır.
- Her adayın bilgilerinin yer aldığı teorik sınav kitapçıkları sınav yazılımı kullanılarak çıktı alınacaktır. Sınav kitapçıkları adaylara özgü olacaktır.
- Aday sayısının 36’nın altında olduğu teorik sınavlar için (36 dâhil) tek bir değerlendirici görevlendirilmesi yeterlidir. Tek seferde sınava alınacak aday sayısının 36’dan fazla 72’den az olduğu durumlarda (72 dâhil) değerlendiriciye ilave olarak bir değerlendirici veya gözetmen görevlendirilmesi gerekmektedir. Aday sayısının 72’den fazla olduğu durumlarda ise her 36 adaya bir değerlendirici veya gözetmen olacak şekilde sayı artırılır.
- Değerlendirici veya gözetmen sayısının birden fazla olduğu durumlarda değerlendirici(ler) veya gözetmen(ler) sınav alanının farklı noktalarına kamera açısı içinde olacak şekilde konumlanarak sınav güvenliğini artırılır.
- Teorik sınav süresince sınavını tamamlayanlar haricindeki adayların sağlık problemleri dışındaki herhangi bir nedenle sınav alanlarından ayrılmaları yasaktır. Teorik sınav alanından ayrılan aday ilgili sınavdan başarısız olmuş sayılır.
- Adaylar teorik sınav süresince birbirleri ile konuşamaz, birbirlerinden sınav gereci veya yardım isteyemez.
- Sınav süresince (yapılandırılmış sözlü sınav) soruların yüksek sesle ve herkesin duyabileceği şekilde sorulması, cevapların da aynı şekilde yüksek sesle ve herkesin duyabileceği şekilde verilmesi gerekmektedir.
- Sınav sırasında kopya çektiği veya kopya verdiği tespit edilen adayların kimlik bilgileri ve yaşanan durum FRM-025 Kopya Tutanağı Formu ile kayıt altına alınır ve bu adaylar sınavdan başarısız sayılır. Değerlendirici(ler) veya gözetmen(ler) kopya çekmeye veya vermeye kalkışanları uyarmak zorunda değildir, sorumluluk adaylara aittir.
- Sınav düzenini bozacak veya başkalarını rahatsız edecek davranışlarda bulunmaları sınav kurallarına aykırıdır. Sınav kurallarına aykırı hareket edenler hakkında tutanak tutulur ve söz konusu kişi(ler) sınav salonundan çıkartılır.
- Cevaplar sadece dağıtılan cevap kâğıdına ve kurşun kalemle işaretlenmelidir.
- Adaylar sınav kitapçığının ve cevap anahtarının ilgili bölümlerini imzalamak zorundadır.
- Sınav sonunda adayların cevapları işaretlediği evraklar tüm sayfalarıyla varsa önlü/arkalı (optik okuyucu kâğıdı/ cevap kâğıdı/ soru kitapçığı) ve adayın ismi kameraya yakın çekimle gösterilerek kayıt altına alınır.
- Adayların teorik sınavlarda eğer kullanacakları kalem ve silgiler HİZMET-İŞ BELMER tarafından temin edilecektir.
- Sınav dokümanları Değerlendirici tarafından sınav zarfının içinde yer alan yeni zarfın içine koyularak kamera karşısında kapatılır. Sınavlar gözetmenlerin LST-001 Teorik Sınav Aday Listesi’ni imzalaması ile başlar. Eğer varsa Karar Verici o esnada onaylar.
- Performansa Dayalı Sınav Kuralları:
Aşağıdaki kurallar sınav başlamadan önce adaylara sınav yapıcılar tarafından okunur.
- Sınavlar LST-002 Performans Sınav Aday Listesi‘nin imzalaması ile başlar.
- Sınav başlamadan önce değerlendirici ve/veya gözetmenler tarafından adaylara TLM-002 Performans Sınav Kuralları Talimatı
- Koronavirüs kapsamında Performans sınav kurallarına ek olarak LST-018 Koronavirüsle Mücadelede Uyulması Gereken Kurallar Listesi’ nde yer alan kurallar okunarak adaylar bilgilendirilir.
- Adayın kritik başarım ölçütünden geçememesi ve sınavın kalanında geriye dönerek düzeltilmesi mümkün olmadığının itiraza açık olmayacak kadar belirgin şekilde tespiti halinde değerlendirici tarafından adaya kritik başarım ölçütünden kaldığı ve sınava devam edip etmemesinin adayın inisiyatifinde olduğu belirtilir.
- Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde gerçekleştirilen performansa dayalı sınavlar için tahsis edilmiş alanlar güvenlik bandı/şeridi ile diğer ortamlardan ayrılır. Bu alana performans sınavına katılan adaylar, kuruluş tarafından ilgili sınav için görevlendirilen değerlendiriciler, gözetmenler, sınavlarda senaryo gereği yer alması gereken figüran, yardımcı, model vb. kişiler, denetim ekibi ve iç doğrulayıcı dışında kimse giremez.
- Sınav alanlarında acil çıkışları gösteren uyarı işaretleri başta olmak üzere iş sağlığı ve güvenliği önlemleri açısından gerekli tüm işaretler bulunur.
- Performans sınavı için sırasını bekleyen aday(lar), sınava katılan aday(lar)ı etkilemeyecek ve herhangi bir müdahalede bulunmayacak şekilde uygun bir uzaklıkta bekler. Bu mesafeyi ayarlamak ve müdahalelere engel olmak değerlendirici ve gözetmenlerin görevidir.
- Performans sınav alanında sınav gereci sayılmayan ve adayların sınav başarısını olumsuz etkileyebilecek makine, alet, ekipman, vb. bulunmaz.
- Seçimi ve kullanımı yetkinlik gerektiren nitelikli KKD’ lerin adaylar tarafından seçimi ve kullanımı sınav esnasında değerlendiriciler tarafından ölçülür ve değerlendirilir.
- Bir değerlendirici MYK tarafından belirlenen şartları sağlamak koşuluyla bir gün içerisinde en fazla 16 adayın performans sınavında görevlendirilebilir. Ancak değerlendiricinin bir gün içerisinde, sınavında görevlendirileceği aday sayısı 8 adayın üzerinde ise (8 hariç) HİZMET-İŞ BELMER tarafından kamera çekimi, sınav ortamının düzenlenmesi, kontrolünün sağlanması ve benzeri görevlerin sağlıklı yapılması için değerlendiricinin yanında en az bir gözetmen görevlendirilir.
- Performans sınavlarında kullanılan senaryo/proje ve teknik dokumanlar aday dosyasında ya da sınav evraklarıyla birlikte sınav dosyasında muhafaza edilir.
- Sınav alanında bulunan aday, değerlendirici, gözetmen, denetim ekibi, iç doğrulayıcı, kuruluş personeli, vb. ile sınav alanında bulunması beklenen diğer kişiler için, programsız denetim ihtimali de göz önüne alınarak, ilgili mesleğe uygun yeterli sayıda kişisel koruyucu donanım kuruluş tarafından hazır bulundurulur.
- İş sağlığı ve güvenliği kurallarını ihlal ettiği ve bu nedenle kendilerini veya sınav alanında bulunan diğer kişileri tehlikeye düşürdüğü değerlendirici tarafından tespit edilen adayların sınavları durdurulur. Söz konusu adaylar sınavdan başarısız sayılır.
- Sınavlarda adayların kullanması gereken makinelerden gerekli görülenlerin üzerinde SŞ.13 Performans Sınavı Makine Kılavuzu ve Bakım Şartnamesi bulundurulur. İhtiyaç durumunda adaylara makine kullanımı ile ilgili ön bir bilgilendirme yapılır.
- Sınavlara ait görüntülü kayıtlarda rahatça tanınmalarını sağlamak amacıyla adaylar; sırt numarası, değerlendiriciler ve diğer kuruluş görevlileri ise sınav boyunca yaka kartı, vb. tanıtıcı materyal kullanır.
- Adaylar kendilerine bildirilen randevu saati başlamadan 15 dakika önce sınav alanında bulunmalıdır. Aday, sınava geç kalması halinde, sınavın ilk 15 dakikasında sınava alınır.
- Sınav süresince adaylar değerlendiricilerin talimatlarına uymalıdır.
- Adaylar, sınavlar sonunda kendilerine emanet edilen malzeme, makina ve Kişisel Koruyucu donanımlardan (KKD) sorumludur. Aday, herhangi bozulma ya da kayıp durumunda değerlendiriciye bilgi verir.
- Performans sınavlarında adayın sınavı bitmeden ara verilmez. Mücbir sebeplerle ara verilmesi durumunda ise değerlendiriciler tarafından gerekli bilgilendirme kamera karşında yapılır.
- Adayların işlemleri gerçek çalışma ortamında yapması gereken zamanda bitirmesi beklenir. Ancak olabilecek bir aksaklık durumunda değerlendirici ilgili durumları da göz önünde tutarak adayın sınav süresini uzatabilir. Adayın dinlenmesi için 20 dakika sınava ara verilebilir.
- Sınavda adayın başına gelebilecek olası bir kaza durumunda Değerlendiriciler, FRM-026 İş Kazası Tutanağı Formu doldurmak zorundadır.
- Sınav kurallarına aykırı davranışlarda bulunan adaylar sınavdan çıkarılır ve sınavları geçersiz sayılır.
- Sınav dokümanları Değerlendirici tarafından sınav zarfının içinde yer alan yeni zarfın içine koyularak kamera karşısında kapatılır.
- Sınavların Değerlendirilmesi ve Onaylanması
Değerlendirici(ler) sınavlar sonucunda kamera karşısında kapattığı sınav dokümanlarını FRM-027 Sınav Dokümanları Teslim Etme ve Alma Formu’na işleyerek HİZMET-İŞ BELMER ofisine teslim eder.
Sınav sonuçları Sınav Planlama Birimi ve KYB tarafından sınav yazılımına işlenir ve karar vericilerin onayına gönderilir.
Teorik sınavlarda adaylardan sınav öncesinde kendilerine gözetmenler ve/veya değerlendiriciler tarafından gösterilen şekilde cevap kâğıdına doğru şıkkı işaretlemeleri beklenmektedir.
Teorik sınavların ne şekilde yapılacağı (yazılı veya yapılandırılmış sözlü sınav) ilgili Ulusal Yeterliliklerde belirtilmiştir.
Cevapların işaretlenmesinde silinmiş ve uygunsuz işaretlenmiş cevaplar yanlış sayılmaktadır. Her soru için yalnız 1(bir) tane doğru cevap işaretlenmelidir. Birden fazla işaretleme olan sorular yanlış sayılmaktadır. Değerlendirmelerde doğru cevap sayısı esastır. Yanlış ve boş cevap sayısı dikkate alınmaz. Teorik sınav sonuçları LST-019 Teorik Sınav Sonuç Listesi ile sınav yapıcılar tarafından belirlenir.
Değerlendirme yeterlilik birimleri bazında; 100 tam puan üzerinden yapılmaktadır. Adayın başarılı sayılabilmesi için yeterliliğe ait birimlerde belirtilen minimum puanı alması gerekir.
Performansa dayalı sınavlarda Ulusal Yeterliliklerde belirtilen başarım ölçütlerine uygun kontrol çizelgeleri kullanılır. Adaylar sınav komisyonunun nezaretinde veya bağımsız olarak uygulamalarını gerçekleştirir. Söz konusu mesleğin yeterliliğinde belirtilen şartlara göre kontrol listeleri doldurularak adayın değerlendirilmesi yapılır. Performansa dayalı sınav sonuçları LST-020 Performans Sınav Sonuç Listesi ile sınav yapıcılar tarafından belirlenir.
Her meslek alanına ait özel sınav şartnamelerinde, Ulusal Yeterliliklerde belirtilen başarım ölçütlerine uygun kontrol çizelgelerinin kullanımı ve değerlendirilmesi özel olarak tanımlanmıştır.
- Belgenin Verilmesi
Teorik ve performansa dayalı sınavın değerlendirmesi Ulusal Yeterliliklerde belirtilen Değerlendirici Ölçütlerini sağlayan Değerlendiriciler tarafından yürütülür. Değerlendiricilerin gerçekleştirdiği sınavların sonuçları sınav tarihinden sonraki 3 gün içerisinde Sınav ve Belgelendirme Birim Sorumlusu tarafından sınav yazılımına işlenir ve karar vericilerin onayına gönderilir.
İlgili Ulusal Yeterliliğin Karar Vericileri sınav yazılımı üzerinden girilen sonuçları gerekli kontrollerini yaparak en geç 3 gün içerinde onaylar ayrıca her sınav sonucu için FRM-008 Belgelendirme Karar Onay Formu imzalanır.
Sınav ve Belgelendirme Birim Sorumlusu belge almaya hak kazanan kişilerin listesini www.bel-mer.com web sitesinden ilan eder. HİZMET-İŞ BELMER, sınav sonuçları hakkındaki bilgileri kişiye özel sms ve/veya e-mail yoluyla bildirebilir. 3 iş günü içerisinde herhangi bir itiraz ve şikâyet olmaması durumunda belge verilmesi süreci başlatılır. Belge almaya hak kazanan kişilerin isim listesi, MYK web portalı ile ilişkilendirmek üzere MYK’ya FRM-028 MYK Sınav Sonuç Bildirim Formu ile Sınav ve Belgelendirme Birim Sorumlusu tarafından gönderilir. Başarılı adaylar MYK ve TÜRKAK logolu belge almaya hak kazanır.
Mesleki Yeterlilik Belgeleri İşletme Müdürü tarafından imzalanır ve belgelerde tek imza yer alır.
Mesleki Yeterlilik Belgesinin ve kimlik kartının şekli, içeriği ve güvenlik unsurları MYK tarafından belirlenir.
Belge en azından aşağıdaki bilgileri içermelidir;
- a) Belgelendirilmiş kişinin ismi,
- b) Özgün bir tanımlama,
- c) Belgelendirme kuruluşunun adı,
- d) Yayın tarihi (uygun olduğu takdirde) dâhil belgelendirme programı, standart ve diğer ilgili dokümanlara yapılan bir atıf,
- e) Uygulanabilir olduğunda geçerlilik koşulları ve sınırlamalar dâhil belgelendirme kapsamı,
- f) Belgelendirmenin yürürlük tarihi ve sona ermesi tarihi.
Mesleki Yeterlilik Belgesi içerik ve görsel açıdan MYK onaylı tek bir formatta düzenlenmelidir. Belgenin arka yüzünde güvenliğin sağlanması ve sahteciliğin önlenmesi amacıyla MYK logosunu içeren hologram etiket ve belgelerin doğrulanmasını sağlayan kare kod barkod bulunmalıdır. Kare kod barkodlar okutulduğunda her belge/kimlik sahibinin yeterlilik belgesine ait bilgiler MYK Web Portal üzerinden doğrulanabilmektedir.
- Belgenin Geçerlilik Süresi ve Yenilenmesi
Yeterlilik belgesinin süresi, belgenin düzenlendiği tarihte başlar. Belge geçerlilik süresi ile ilgili şartlar, ilgili mesleğin Ulusal Yeterliliğinde “Belge Geçerlilik Süresi” bölümünde ifade edilmiştir. Belge ile ilgili süre uzatımı koşulları her bir meslekte farklı olup ilgili Ulusal Yeterlilikte “Belge Yenilemede Uygulanacak Ölçme Değerlendirme Yöntemi” bölümünde açıkça ifade edilmiştir. HİZMET-İŞ BELMER tarafından belgenin geçerlilik süresi ve yenilenmesi kuralları ilgili Ulusal yeterlilikte belirtilen şartlara göre yapılacaktır. Belge geçerlilik süresi dolmadan 6 ay, 3 ay ve 1 ay öncesinde adaylara mesaj ve/veya telefon ve/veya mail bilgilendirme yapılır. Belge geçerlilik süresinin bitiminden itibaren 6 aylık süre içinde bir kez daha bilgilendirme yapılır. Belgenin geçerlilik süresinin ve yenilenmesinin takibini Sınav ve Belgelendirme Birim Sorumlusu yazılım aracılığıyla yapacaktır. İlgili Ulusal Yeterlilikler HİZMET-İŞ BELMER web sitesinde yayınlanmaktadır.
- Birim Birleştirme
MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarından yeterlilik birimi başarı belgesi almış olup, bu belgelerin HİZMET-İŞ BELMER tarafından dikkate alınmasını isteyen kişiler hakkında ilgili MYK mevzuatı uyarınca işlem yapılır. Başka bir YBK’dan bir birimde yeterlilik belgesi almış bir aday, sadece bir veya birkaç yeterlilik birimi için YBK’lara başvurabilir ve UY’deki yeterlilik birimlerinin tamamında yeterli olduğunu birim başarı belgesi ile ispat ederse o aday belgelendirilir.
- Belgenin Askıya Alınması
Aşağıdaki durumların ortaya çıkması halinde mesleki yeterlilik belgesi HİZMET-İŞ BELMER tarafından en az 6 ay, en fazla belge geçerlilik süresinin sonuna kadar askıya alınır. Belgenin askıya alınması kararı karar vericiler tarafından alınır ve belgesi askıya alınmış kişilerin bilgileri İşletme Müdürü ve Kalite Yönetim Temsilcisi tarafından en geç 10 gün içerisinde MYK ya bildirilir. Bu durum HİZMET-İŞ BELMER ve MYK web sitesinden MYK Belge Sorgulama bölümünden adayların bilgisine açılır.
- Belgeye konu ulusal yeterliliklerde tanımlı bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip olmadığına ilişkin üçüncü tarafların şikâyette bulunması,
- Belgenin konusu dışında kullanılmasına ilişkin üçüncü tarafların şikâyette bulunması,
- Marka ve logonun belgeli kişi tarafından sehven hatalı kullanılması,
- Belgelendirilmiş kişinin gönüllü olarak geçici askıya alma talebinde bulunması,
- Belgeli kişinin değişiklik olması halinde belgelendirme kuruluşuna iletmesi gereken bilgileri zamanında kuruluşa iletmemesi.
6 ay sonra askıya alma sebebi ortadan kalkmamışsa belge iptal edilir. Askı sürecinde belge kullanılamaz.
- Belgenin İptali
Belgeler aşağıdaki tanımlanmış hususlarda iptal edilir. Belgenin iptal edilmesi kararı karar vericiler tarafından alınır ve belgesi iptal edilmiş kişilerin bilgileri İşletme Müdürü ve KYT tarafından en geç 10 gün içerisinde MYK’ ya bildirilir. Bu durum HİZMET-İŞ BELMER ve MYK web sitesinden MYK Belge Sorgulama bölümünden adayların bilgisine açılır.
- Belgeli kişinin belgesinin askıya alınması halinde gerekli olan düzeltici faaliyetleri verilen sürede yerine getirmemesi durumunda,
- Belgeli kişinin belgesinde tahrifat olması durumunda,
- Gözetim sürecinin bitmesi ve askıya alma süresinin geçmesi durumunda,
- Belge Kullanım Sözleşmesinde yer alan maddeleri yerine getirmemesi durumunda,
- Belgelendirme şartlarını yerine getirmeye devam etme kapasitesini sürekli etkileyebilecek bir durum olmasında,
- Dış denetimlerde ve/veya iç denetimlerde gerçekleştirilen sınavların uygun olmadığının tespit edilmesi durumunda,
- HİZMET-İŞ BELMER, MYK ve TÜRKAK marka ve logolarının kasten hatalı kullanılması durumunda,
- Belgeli kişinin HİZMET-İŞ BELMER’ e kasten hatalı bildirimde bulunması veya değişiklik olduğunda bildirimde bulunması gereken huşuların kasten bildirmemesi halinde,
- Belgelendirilmiş kişinin hakkında belirtilen şikâyetler neticesinde, kişinin aleyhinde bir karar alınması durumunda, (etik olmayan davranışlar, mesleki ahlak kurallarına riayet etmeme, vb.)
- İtiraz ve Şikâyet
Adaylar ve/veya kuruluşlar belgelendirme sürecine ilişkin her türlü itiraz ve/veya şikâyetlerini HİZMET-İŞ BELMER merkezinden veya /www.bel-mer.com/ resmi web sitesinden temin ettikleri FRM-002 İtiraz Formu ve FRM-003 Şikayet Formları’nı doldurup iletebilirler. İtiraz ve şikâyetler ile ilgili işlemler PRS-010 İtiraz ve Şikâyet Değerlendirme Prosedürü’nde belirtilen kurallar çerçevesinde yapılacaktır.
- Sınav Ücretleri
- İLGİLİ DOKÜMANLAR
FRM-009 Aday Başvuru Formu
SZL-001 Belge Kullanım Sözleşmesi
PRS-007 Arşiv Prosedürü
FRM-001 Bina Görevlisi Seviye 3 Sınav Alanları Uygunluk Formu
FRM-002 İtiraz Formu
FRM-003 Şikayet Formu
FRM-006 Uygunsuzluk Tutanak Formu
FRM-008 Belgelendirme Karar Onay Formu
TLM-001 Teorik Sınav Kuralları Talimatı
LST-018 Koronavirüsle Mücadelede Uyulması Gereken Kurallar Listesi
FRM-025 Kopya Tutanağı Formu
LST-001 Teorik Sınav Aday Listesi
LST-002 Performans Sınav Aday Listesi
TLM-002 Performans Sınav Kuralları Talimatı
FRM-026 İş Kazası Tutanağı Formu
FRM-027 Sınav Dokümanları Teslim Etme ve Alma Formu
LST-019 Teorik Sınav Sonuç Listesi
LST-020 Performans Sınav Sonuç Listesi
FRM-028 MYK Sınav Sonuç Bildirim Formu